Es confirmen els pitjors auguris per al PNB. El Partit Popular ha decidit portar al Senat les partides dels pressupostos de l'Estat pactades amb els nacionalistes. Amb aquest moviment, els populars volen esmenar el que van acordar amb el PNB, incloent una inversió clau de 540 milions d'euros per al País Basc.

Després que el PNB donés el seu suport a la moció de censura de Pedro Sánchez contra Mariano Rajoy, només una setmana després d'aprovar els pressupostos del govern de Rajoy, els populars han decidit fer el pas i esmenar la part dels pressupostos que va ser acordada amb els jeltzales.

Així ho ha confirmat el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, en una entrevista a Telecinco, des d'on ha volgut deixar clar que no tocarà la pujada de les pensions també acordada amb el PNB. Aquest punt, molt reclamat, no es veuria afectat.

L'executiu de Sánchez haurà de bregar amb una Cambra presidida pel PP i en la qual populars i Ciudadanos podrien paralitzar o alentir l'aprovació de lleis gràcies a la seva majoria a la Mesa del Congrés. Hernando ha exposat que el PP ja no té "vinculació amb el PNB" després d'haver "trencat la confiança entre les diferents formacions". Sobre els comptes, Hernando ha exposat que els pressupostos aprovats són "per a tothom" i no només contenien millores als territoris que, com el PNB, els van donar suport.

El Senat, clau

Dimarts tindrà lloc el debat dels pressupostos al Senat, seguint el procediment tradicional: primer els aprova la Cambra Baixa i després al Senat s'han de ratificar. Allà es poden introduir i aprovar esmenes parcials o totals als comptes, que si són aprovades per la majoria del PP al Senat, haurien de ser votats al ple del Congrés un altre cop. Un risc que podria amenaçar les partides del PNB.