El PP ha registrat en el Congrés una proposta per suspendre parcialment o limitar les subvencions públiques a aquells partits que tinguin en el seu si a condemnats per delictes com la rebel·lió, la sedició, contra la Corona i les institucions de l'Estat o contra la separació de poders, la qual cosa podria afectar a formacions com ERC, JxCat o la CUP.

Es tracta d'una proposició de llei de reforma de la Llei Orgànica sobre Finançament de Partits Polítics que els 'populars' ja van presentar fa dos anys, pocs dies després que el seu líder, Pablo Casado, llancés la idea de suspendre subvencions públiques a aquells partits que encoratgin la violència o incitin a la confrontació civil a Catalunya.

Tanmateix, la iniciativa no es va arribar a debatre davant de la dissolució de les Corts amb motiu de les eleccions d'abril de 2019. Ara el PP la recupera per al seu debat en el Ple del Congrés, on recentment es va discutir una proposta de Vox per il·legalitzar tots els partits independentistes, que no va tirar endavant.

Objectiu: "aturar" el finançament

En el seu text, el PP deixa clar que la seva proposició no persegueix il·legalitzar un partit sinó "aturar" que el finançament que se li dona per complir amb les seves finalitats democràtiques es destini a sufragar l'activitat que realitzin persones condemnades per delictes que atempten contra la Constitució.

Els populars assenyalen que els intents independentistes de trencar la unitat d'Espanya han generat un estat de l'opinió pública que fa necessari posar el focus d'atenció sobre els qui, valent-se de les institucions i els mateixos partits polítics, "pretenen soscavar els fonaments de la democràcia i la sobirania nacional".

Aquesta mateixa necessitat sorgeix davant l'auge de qualsevol moviment que, des de dins d'un partit polític, protegeixi, empari i financi individus que actuïn delictivament en contra de la Constitució o la pau, l'ordre públic i la seguretat, subvertint la finalitat última del mateix partit, que és ser un element essencial de la democràcia constitucional.

En concret, la reforma persegueix establir un mecanisme perquè el Consell de Ministres pugui suspendre temporalment o limitar de manera parcial el finançament de fons públics estatals que reben aquells partits amb persones condemnades, entre altres, per delictes contra la Constitució, tals com la rebel·lió o contra la Corona, o contra l'ordre públic, com la sedició o terrorisme. Però, això sí, sense que s'hagin adoptat mesures disciplinàries contra ells per expulsar-los.