L’obsessió de Vox per acabar amb l’independentisme ha arribat avui fins al Congrés dels Diputats. L’extrema dreta havia registrat una modificació de la llei de partits per il·legalitzar els partits independentistes, aquells que atemptin contra la unitat d’Espanya. La cambra baixa debatia aquest dimarts la seva presa en consideració, i finalment serà àmpliament rebutjada pels diputats. Els parlamentaris del PP i Ciutadans, però, s’han posat de perfil i s’abstindran. Aquesta norma afectaria fins a cinc formacions amb representació a les Corts espanyoles: ERC, JxCat, la CUP, EH Bildu i el BNG. I el partit de Santiago Abascal no tancava la porta al PNB.

La votació no tindrà lloc fins aquest vespre, però el resultat serà l’esperat: la proposta naufragarà amb només 52 vots a favor. Vox es quedarà sol a la cambra baixa votant-hi en contra, semiacompanyats per les abstencions del Partit Popular i Ciutadans.

En la seva intervenció davant del ple del Congrés, el portaveu ultra Iván Espinosa de los Monteros ha justificat que “el nacionalisme és incompatible amb la democràcia”. El dirigent de Vox ha fet referència a “referèndums il·legals” i “terrorisme”, i ha assegurat que “una democràcia ha de tenir els instruments per a defensar-se de qui l’amenaça amb mitjans públics”. I ha conclòs el seu speech hiperventilat: “Val més tenir cicatrius per intentar-ho que la pell intacta per ser un covard. Viva España!”.

L'independentisme català respon

Des de l’independentisme català s’ha respost amb contundència. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha constatat que “els fills de feixistes són més feixistes que els seus pares”. Ha denunciat que l’actual llei de partit ja és “prou reaccionària” i ha recordat que va ser aprovada, també, per la dreta catalana. En nom de JxCat, Jaume Alonso-Cuevillas els ha instat a demanar la il·legalització de qualsevol formació política: “Si permeten tant pluralisme potser surt un partit que defensa la democràcia o que no comparteixi les idees de la dictadura”. La diputada cupaire Mireia Vehí ha fet una advertència al govern espanyol: “Es pensen que això pararà? Aquests senyors són un problema en un estat on no hi ha hagut neteja democràtica des de la dictadura”.

Bascos i gallecs, també

Un dels diputats més vehements ha estat Aitor Esteban, que ha qualificat Vox de “perill per a la democràcia”. El portaveu del PNB a Madrid els ha interpel·lat directament: “L’únic que els importa és la unitat de l’Estat espanyol; si és una democràcia, ja els és igual”. La portaveu del PNB, Mertxe Aizpurua, ha replicat que es podria demanar la seva il·legalització: “Però no la demanarem, serà la pròpia societat basca qui els desterrarà per sempre”. El diputat del BNG, Nestor Rego, ha denunciat que “volen guanyar amb lleis i tribunals allò que el poble no vol”.

Abstenció de PP i Cs

La resta de la dreta, en canvi, s’ha posat de perfil. Si bé han estat crítics amb la proposta de Vox, el PP i Ciutadans han optat per l’abstenció. El popular José Antonio Bermúdez de Castro ha criticat que “pretenen il·legalitzar totes les forces independentistes pel sol fet de ser-ho”, fet que “va en contra la Constitució i la doctrina del TC”. Guillermo Díaz, de Ciutadans, s’ha preguntat si “la solució és prohibir una idea per se”. No obstant això, tots dos diputats han coincidit en la necessitat de regular el finançament públic perquè no arribi a formacions “com la CUP o Arran”, o de fixar un topall mínim per impedir que arribin a les Corts espanyoles.