El PP ha donat suport a la moció presentada per Vox al Congrés dels Diputats per suprimir el Ministeri d'Igualtat perquè, segons ha assenyalat la portaveu dels populars en aquesta matèria, María del Carmen González Guinda, és un departament "ineficaç". Es tracta d'un altre moviment del PP per evitar que la formació de Santiago Abascal no els superi per la dreta. No obstant això, la diputada 'popular' s'ha mostrat contrària a la postura dels de Santiago Abascal que nega l'existència de desigualtats entre dones i homes o de la violència envers les dones. Així doncs, Vox ha plantejat l'eliminació del Ministeri d'Igualtat a través d'una moció conseqüència d'una interpel·lació adreçada a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, sobre les mesures que adoptaria per avançar cap a la igualtat de la ciutadania.

Concretament, al text de la moció es pot llegir que Vox també demana acabar amb la llei contra la violència de gènere. A més, des del partit ultra també aposten per derogar l'acord de la sectorial d'Igualtat sobre l'acreditació de víctimes de la violència masclista. I, per acabar-ho de reblar, aposten per l'aprovació d'una llei de violència intrafamiliar i l'eliminació del terme 'gènere' de les normes de qualsevol rang que es formulin. Durant la defensa de la proposta del partit d'extrema dreta, la diputada de Vox, Carla Toscano, ha subratllat que la seva formació pretén "reivindicar la igualtat dels espanyols" i posar fi a les conseqüències que està patint la població per les "lleis de gènere" existents i que suposen, a parer seu, un "atropellament dels drets fonamentals". "Proposem Igualtat de veritat" ha afirmat Toscano. I ha acusat el PP de ser "còmplice necessari" de la posada en marxa d'aquestes polítiques. En aquest sentit, els ha qualificat de "servils" i de pujar a un "carro feminista" del qual ara temen baixar-se.

El PP contra Montero

Per respondre a les crítiques de Vox al PP de ser "servils", la diputada del PP González Guinda els ha respost que "és clar" que demanen la supressió del Ministeri, per ser "ineficient" en la resolució de problemes "reals" de la ciutadania. Així doncs, segons el PP, Montero encapçala un equip que només realitza "campanyes vàcues" per al seu "autobombo", reparteix subvencions "sense control previ" i "duplica la despesa" de personal en assessors "en plena pandèmia". A pesar de compartir el posicionament de Vox contra el Ministeri d'igualtat, la diputada del PP ha reconegut que existeixen desigualtats entre els ciutadans i ha recordat als d'Abascal que "la violència sí que té gènere" i que "obviar-ho té impacte directe en les víctimes". "Tan còmplice és qui qüestiona, com qui no qüestionant es nega a adoptar les mesures per combatre-la", ha expressat en referència a la violència masclista. 

Resposta contundent a Vox

PP i Vox s'han trobat sols en l'ofensiva contra el Ministeri d'Igualtat. En aquest sentit, la resposta al partit ultra ha pres forma de ràtzia argumentativa. La secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, els ha acusat de sortir la tribuna a "aclamar contra els drets de les dones" i a "insultar" el moviment feminista que, segons ha indicat, és un "moviment humanista, il·lustrat i democratitzador". En aquest sentit, Fernández ha lamentat que Vox faci discursos sobre l'existència d'una igualtat real "negant evidències científiques, dades i coneixements" que "parlen d'aquesta desigualtat" i que posin en qüestió la veracitat de les "150.000 denúncies per violència de gènere" que es van registrar el 2021.

Des d'Unidas Podemos, Isabel Franco, ha comparat les "conseqüències de l'odi" de Vox en aquesta matèria amb" el que ha passat al Benidorm Fest". La parlamentària del partit morat ha assegurat que les paraules de Toscano refermen uns estereotips que tenen com a objectiu enfrontar les dones. I la representant d'ERC pel que fa a qüestions de gènere, Pilar Vallugera, ha lamentat que els d'Abascal "arrosseguin sistemàticament" la resta de grups a aquest debat de "coses òbvies" i ha apostat per "explicar" a la formació "per què és necessari el que està fent el Ministeri d'Igualtat" que, a parer seu, és posar "a sobre de la taula lleis" que, "en la seva concepció feminista de la política estan aconseguint avenços per a totes les persones". "El feminisme no allibera les dones, sinó tothom", ha declarat.

Al seu torn, el portaveu d'Igualtat del PNB, Joseba Agirretxea, ha qualificat de "vergonyant" el text de la moció que, segons ha indicat, té un discurs "delectable, irrespectuós i arrogant" i un contingut "perillós, menyspreatiu i insolidari" envers els febles. Per a la representant de Ciutadans en aquest debat, Sara Giménez, la postura de Vox és "poc realista" i ha declarat que per obtenir una igualtat real cal promoure-la amb mesures específiques, legislació amb perspectiva de gènere i ajustada a la realitat. "Tenen una bena als ulls que no es volen treure", ha lamentat. Amb tot, el portaveu parlamentari de Compromís Joan Baldoví, ha assegurat que Vox té un "problema amb les dones" perquè són les que menys els voten i, més concretament, les més grans de 65 anys que, segons ha apuntat el diputat valencià, "van conèixer la vida sota la dictadura franquista". 

Imatge principal: La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una roda de premsa per fer balanç del 2021.