El Partit Popular ha fet el primer repàs als canvis que ha introduït Pedro Sánchez al seu nou govern, que ha donat a conèixer aquest dilluns al matí mitjançant filtracions als mitjans de comunicació i ha confirmat aquest migdia en una compareixença des del Palau de La Moncloa. Es tracta d’un executiu format per quatre vicepresidències i 22 ministeris, sobre el qual, segons fonts del PP, “qui continua manant al nostre país és Carles Puigdemont, que decidirà qui segueix i per quant de temps des del seu ‘exili’ a Waterloo”, en referència a la influència que tindrà Junts per Catalunya per a la governabilitat de la legislatura.

En una compareixença aquest dilluns al migdia després del comitè de direcció del PP, el vicesecretari de

Cultura, Borja Sémper, ha afegit que és un govern "exclusivament partidista" i "allunyat de tota voluntat de consens i de govern per a tots". A més, creu que la tria de Sánchez respon a polítics que "s'han caracteritzat per encoratjar la confrontació en lloc del diàleg" i critica que no s'hi incorpori ningú de la "societat civil". De Puigdemont ha dit que serà un "vicepresident sense cartera".

 

El fet que Sánchez ampliï una vicepresidència i mantingui el mateix nombre de carteres s'interpreta en la mesura que el president reelegit “perd l’oportunitat de reduir el govern més car de la història”, segons fonts populars. Una de les notícies és el superministeri que liderarà Félix Bolaños, amb Justícia i Presidència, sobre el qual els conservadors diuen que “Sánchez llença un missatge clar a Europa i al sistema judicial, i no és precisament el de despolititzar la justícia a Espanya”. A més, afegeixen, amb aquesta elecció, el president demostra “poc interès a protegir la separació de poders al nostre país”.

Per al PP, la continuïtat de Fernando Grande-Marlaska al capdavant d’Interior representa “una provocació després de l’escàndol de Pegasus, les seves mentides sobre l’incident que es va saldar amb diversos morts a la tanca de Melilla o la crisi migratòria”. Al PP tampoc li ha agradat l’elecció d’Óscar Puente com a ministre de Transports, a qui els d’Alberto Núñez Feijóo defineixen com un “paleta adequat”, així com el fan responsable d”aixecar el mur entre espanyols”, en referència al discurs que va fer durant l’intent d’investidura de Feijóo a finals de setembre.

Finalment, sobre l’expulsió de Podem del govern, el PP creu que Sánchez “està culpant” els morats de “tots els problemes que va tenir en l’anterior mandat” i ara “menysprea el partit que el va ajudar a ser president”. Ni Ione Belarra ni Irene Montero formaran part del nou Consell de Ministres.

Montero serà vicepresidenta, Bolaños un 'superministre' i Hereu entra al govern

22 ministres, 12 dels quals són dones, i 2 dels quals són catalans. Així queda el nou govern de Pedro Sánchez, que ha oficialitzat aquest dilluns i que acabarà tenint quatre vicepresidències. Yolanda Díaz es mantindrà com a vicepresidenta segona del govern espanyol, continuant ella mateixa com a ministra de Treball i havent aconseguit per al seu partit, Sumar, quatre carteres més. Nadia Calviño es manté també com a vicepresidenta primera, al capdavant del departament espanyol d'Economia, i el mateix passa amb Teresa Ribera, que continua com a vicepresidenta tercera i ministra de la Transició Ecològica. El president socialista ha volgut premiar la seva confiança amb María Jesús Montero situant-la com a vicepresidenta quarta del seu nou executiu. Mantindrà, també, la cartera d'Hisenda i Funció Pública.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!