El trasllat dels exconsellers presos a Estremera, Alcalá Meco i Soto del Real a Catalunya ha aixecat polseguera a Madrid per part del Partit Popular i Ciutadans. Ambdues formacions acusen el govern de Pedro Sánchez de cedir, tot insinuant o acusant-lo directament, de ser la contraprestació a ERC i PDeCAT ―i també al PNB pels presos d'ETA― dels vots durant la moció de censura. L'única formació que ha sortit en defensa ha estat Podemos, que tampoc dona suport a la mesura, en considerar que els polítics catalans no haurien d'estar a la presó, segons Pablo Iglesias.

La mateixa exvicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha carregat contra la decisió en un acte de la campanya de primàries del PP. "Quan el PP era al govern, l'estat de dret aplicava la justícia, i ara que ha arribat Pedro Sánchez, aplica la política a decisions que són estrictament les de l'estat de dret", ha exposat davant d'un grup de militants al barri de Salamanca de Madrid. "Ara els ho paga i poques setmanes després, sense tallar-se", ha reblat sobre ERC i PDeCAT.

Inclús, Santamaría ha insinuat que els presos catalans tindrien un altre tracte en territori català. "Les presons a Catalunya les gestiona la Generalitat i, per tant, mana als processats que eren a la Generalitat que siguin guardats per la mateixa Generalitat", ha assegurat.

Des del PP, el portaveu Rafael Hernando, ho ha vinculat a l'acord per a RTVE, on el PSOE necessita els vots d'ERC i/o el PDeCAT per renovar la cúpula, després de pactar-ho amb Podemos i el PNB. "No sé si això respon a una acció premeditada o no, però és un assumpte més que demostra que el Govern ha d'estar permanentment fent concessions als populistes de Podemos o als independentistes", ha afegit sobre el diàleg "sense condicions" que exigeixen els republicans.

El mateix portaveu de Cs, Juan Carlos Girauta, ha opinat en la mateixa línia, sobre com les "hipoteques polítiques" de Sánchez serien gestionades per la consellera d'ERC, Ester Capella. "Quan es tanca en fals un cop d'Estat institucional, després succeeixen aquestes coses que ens obliguen a estar sempre amb la sospita", ha afegit.

Davant d'aquesta tessitura, el govern de Sánchez ha sortit en tromba per justificar que el procés no s'extralimita de la legalitat. "Forma part del tràmit normal de la legislació penitenciària i és que en la mesura que els presos preventius ja no han d'acudir a les crides del jutge d'instrucció i a les diligències que es practiquin, el normal és que, com tots els presos d'aquest país, estiguin el més a prop dels seus llocs d'origen, perquè, en definitiva, l'arrelament és una de les raons a l'hora que algú estigui a la presó, és la normalitat", va dir el ministre de Foment, José Luis Ábalos

Des del PDeCAT també han considerat que era "complir la legalitat", segons el portaveu Carles Campuzano. "El govern espanyol està complint amb la legalitat i anòmal era que no estiguessin en llibertat o, si s'escau, en presons catalanes", ha exposat. 

Per la banda d'ERC, han trobat una "vergonya" que no s'hagués fet abans, segons el republicà Joan Tardà