El PP ha presentat un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per considerar que vulnera el seu dret fonamental a la representació política la decisió del president del Senat, Manuel Cruz, d'admetre les fórmules d'acatament de la Constitució de senadors independentistes.

També creuen que aquest acord de Cruz, del 21 de maig, així com els posteriors de la Mesa del Senat per denegar la revisió un a un dels acataments, sol·licitada pel PP, vulneren el principi d'igualtat i no discriminació, que es recull a l'article 14 de la Constitució.

El PP ja havia recorregut al juliol davant el Constitucional perquè revisés "un a un" els acataments dels polítics independentistes catalans quan van jurar o van prometre en prendre possessió del càrrec al Congrés i Senat.

Aquest segon recurs, que ha avançat El Mundo i al que ha tingut accés EFE, va ser presentat a mitjan agost signat pel nou portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, i la portaveu adjunta, Salomé Pradas.

Tal com ha assenyalat Pradas, en un missatge a Twitter, el recurs es presenta per haver admès el Senat "juraments 'per l'1 d'octubre' o 'per la República catalana' per part dels separatistes'.

Un tuit en el que adverteix que "en un Estat de dret les normes estan per complir-se".

Per al PP aquestes expressions "entren en contradicció amb el jurament o promesa d'acatar la Constitució", previst a l'article 11 del Reglament del Senat, i han de ser interpretades "en el marc del procés de ruptura de l'ordre constitucional i de la declaració unilateral d'independència" que es va produir a Catalunya.

Perquè són expressions que "posen de manifest la voluntat de vulnerar l'ordre constitucional, sense respectar els procediments constitucionals, mitjançant l'ús de la força o de la violència", segons els populars.

Acceptar aquestes fórmules "significa suprimir en la pràctica", s'argumenta en el text, el requisit previst en el Reglament d'acatar la Constitució per a assolir la condició de Senador de ple dret.

El recurs recull a més altres acataments realitzats en euskera que "no consta que el president del Senat comprengués en el moment de la seva formulació", cosa que impedeix que Manuel Cruz pugui donar per complimentat el requisit de promesa o jurament de la Constitució per concedir-los la condició plena de senadors.

El PP reclama que el Constitucional revoqui els referits acords del Senat i, en conseqüència, doni per no complert el requisit d'acatar la Constitució dels senadors independentistes perquè tornin a la seva condició d'"electes".

D'aquesta manera, en funció de l'article 12 del reglament, "no meritaran drets econòmics ni podran participar en l'exercici de les funcions constitucionals de la Cambra", segons sol·licita el recurs, fins que prestin nou jurament o promesa de la Constitució