PP, PSOE i C's han 'salvat' el ple al Congrés sobre la unitat d'Espanya negociant entre ells. Les negociacions als passadissos entre diputats dels tres partits –alhora que les trucades ahir fins a altes hores– han pogut corregir el vot dels parlamentaris perquè les proposicions del PP i de Ciutadans fossin aprovades, encara que només per majoria simple. És una tècnica, la de la negociació, que en el seu moment van retreure algunes formacions estatals a Carles Puigdemont, quan va dir al seu ple d'investidura que cedint dos diputats de la CUP a Junts pel Sí, “es corregia allò que no havien donat les urnes”.

La dels populars ha passat amb 147 vots afirmatius, 79 vots negatius, i 101 abstencions. La dels taronges ha obtingut 131 vots afirmatius, 94 negatius, i 114 abstencions. Ara bé alguns diputats que volien votar No, com ara Podemos, han afirmat que en prémer els botons, aquests no funcionaven, de manera que el líder dels morats, Pablo Iglesias, s'ha aixecat enmig de la cambra per queixar-se. Haurien estat els d'En Marea, la confluència gallega, els principals perjudicats. Els partits nacionalistes, ERC, DiL, PNB i EH Bildu han rebutjat també les peticions.

"Abstenció per abstenció"

Segons fonts pròximes al PP, els populars estaven disposats a votar No a la proposició de C’s, en tant que incorporava l’esmena federal socialista, fet al qual els de Mariano Rajoy s'oposen. Així mateix, els de Génova preveien que el PSOE votés contra la seva iniciativa. Alhora, C’s tenia clar que votaria Sí a ambdues. En conseqüència, l’escenari hipotètic resultant era que ni la proposició de C’s, ni la de PP sobre la unitat d’Espanya tenien clar d'entrada superar el debat a les Corts espanyoles.

Paral·lelament, els socialistes (desconeixedors de la hipòtesi que circulava al PP) han fet públic el seu posicionament, afirmant que s’abstindrien –sembla que sempre havia estat el que pretenien. Per tant, passava la proposició de PP, però no la de C’s. Els populars seguien rebutjant la possibilitat d’una reforma constitucional federal, com esmenava el PSOE als taronges. Però Ja coneixedors de la veritable posició dels de Pedro Sánchez, el PP ha fet un apart amb alguns periodistes, per explicar-los que faria abstenció per abstenció: Els populars s’abstenien, si els socialistes també. I el resultat és que s’han aprovat ambdues proposicions no de llei i el Congrés accepta per dos la unitat d’Espanya.

Els catalans, novament, sent locomotora de tendències a Espanya, com diria el Tian Riba.