La Comissió Mixta de Relacions amb el Tribunal de Comptes –formada per representants del Congrés i del Senat– ha aprovat aquest dimecres una iniciativa del PP perquè aquest organisme fiscalitzi la despesa del Diplocat entre els anys 2011 i 2017. La proposta ha estat aprovada amb els vots del PP, del Grup Socialista i de Ciutadans, mentre que Podemos i el PNB s’hi han oposat. El Diplocat va ser dissolt pel govern espanyol en el marc de les mesures del 155.

Els populars volen que l’informe detalli l’ús de diner públic en acció exterior per part de la Generalitat “per internacionalitzar el procés”. El diputat del PP Jordi Roca ha acusat el Govern de fer “supremacisme” utilitzant unes exportacions de Catalunya que “ja es produïen abans” i ha demanat que es posi punt final a les “duplicitats” en aquest cas.

La iniciativa busca que la Generalitat “rendeixi comptes” pels diners que s’han dedicat a acció exterior en aquests anys de “malbaratament” de diners públics i de “deslleialtat” als catalans, segons el popular. “Esperem que aquest informe il·lumini aquesta gestió de la Generalitat i ens permeti a tots saber com s’han utilitzat els nostres diners”, ha afirmat Roca.

La senadora del PNB María Dolores Extano ha expressat la seva oposició i ha recordat que les polítiques del Govern han permès batre rècords d’exportació, i el diputat d’Units Podem Joan Mena ha acusat el PP de voler resoldre el conflicte de Catalunya “per la via de la judicialització, la fiscalització i la sanció” i no “per la via de l’acord polític”. La iniciativa, ha afirmat, “està dins l’estratègia punitiva del govern de Rajoy contra les institucions catalanes”. 

Per contra, el diputat de Ciutadans Saúl Ramírez ha afirmat que si l’acció exterior del Govern ha estat “meravellosa” la Generalitat “no té res a amagar”. Ramírez ha recordat que l’acció exterior diplomàtica és competència exclusiva de l’Estat. “El meu grup està a favor de fiscalitzar els fons que puguin suposar un malbaratament dels diners del conjunt de l’Estat”, ha dit.

La iniciativa ha obtingut el suport del Grup Socialista. El diputat Antonio Hurtado ha afirmat que la fiscalització “és un mecanisme de garantia de l’estat de dret”, i que la iniciativa pretén “intentar controlar si els recursos públics s’han gestionat de la manera adequada, conforme a la llei per a activitats legals i assumint competències pròpies”. Qualsevol incompliment, ha afirmat, suposa “responsabilitats comptables” per als autors que “exigeixen resolucions contundents per part del Tribunal de Comptes per reparar els danys a l’erari públic”.