Els grups parlamentaris del PP, PSOE, Cs i Podemos s'han unit aquest dimecres a la comissió de Cultura del Congrés, votant en contra del trasllat del quadre Guernica, pintat per Picasso i actualment dipositat al Museu Reina Sofia de Madrid, a la localitat de Gernika. D'aquesta manera, han rebutjat una iniciativa de la formació EH Bildu. El Guernica continuarà a la capital espanyola.

La diputada de Bildu Marian Beitialarrangoitia ha defensat que "res impedeix" el trasllat. "Si no s'ha produït fins ara, és per raons econòmiques i polítiques. L'obra en qüestió no té sentit si no es relaciona amb Gernika i amb la seva història, que són en l'origen de la denúncia del que va succeir per part del famós pintor", ha afegit. Bildu ha rebut el suport del PNB a la petició.

El PP i Cs han comparat les atrocitats comeses en aquesta localitat basca durant la Guerra Civil amb els crims d'ETA. "Fins que algú no demani perdó i reconegui que hi ha hagut bombardejos amb intenció d'extermini de famílies per part d'aquesta banda terrorista, no és creïble el fons d'aquesta petició", ha assenyalat el portaveu popular.