Tot i que aquest matí es donava per fet l'acord entre PP, PSOE i Ciutadans per mantenir l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, a les hores següents a la difusió de la notícia, les seves posicions s'han mantingut més discretes. Tot i que des del PP i des del PSOE han afirmat mantenir contactes i han assegurat que consensuaran la seva política envers Catalunya, no han volgut detallar l'abast del seu pacte. És possible que, en vigílies de l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat, no vulguin deixar clara la seva postura per evitar que el PNB bloquegi l'aprovació dels pressupostos, ja que ha anunciat que no votarà a favor si es manté en vigor el 155.

Maroto no es mulla

Justament a Euskadi, a Vitòria, el vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha anunciat una resposta "apropiada, contundent i des de la unitat política" a la formació del nou govern. Ha insistit que "és molt important la unitat política de les forces constitucionalistes davant el repte dels independentistes". Maroto ha aprofitat l'ocasió per criticar els que volen llançar el "missatge més contundent" (referint-se a Ciutadans) i "trencar la unitat" (dels partits unionistes). I ha anunciat que continuarien treballant en un consens entre l'unionisme en "les properes setmanes". En un discurs molt contundent contra els independentistes, els ha acusat de "no voler estabilitat institucional, ni social, ni política". Finalment, ha donat per fet que s'aprovaran els Pressupostos Generals de l'Estat, que necessitarien el vot favorable del PNB.

Indefinició de Ferraz

La secretària d'Igualtat del PSOE i negociadora amb el govern espanyol en l'aplicació de l'article 155, Carmen Calvo, en una roda de premsa a Ferraz, ha afirmat que Mariano Rajoy i Pedro Sánchez trobaran la resposta a la "greu provocació" de Torra i ha assegurat que el PSOE "no espera res" del nou president de la Generalitat, a qui ha titllat de "xenòfob", "ultranacionalista" i "fonamentalista". Ha afegit que els socialistes seguiran defensant la Constitució i donant suport al govern espanyol en les seves accions contra un Govern que "jurídicament és difícil que sigui viable", "políticament, una ofensa" i "des del punt de vista de la igualtat, una ostentació extraordinària de masclisme" en no comptar amb dones. Segons la dirigent del PSOE, l'equip de govern proposat per Torra és "inacceptable i inconcebible en qualsevol país", entre ells la pròpia Alemanya, on segueix el president Carles Puigdemont. Calvo ha assegurat que l'Estat de Dret sempre guanya i ha assegurat que els socialistes sempre respondran amb lleialtat.