El PSOE no està rebent les respostes que podria haver planejat quan va donar a conèixer les bases de la llei de secrets oficials. Els socialistes han cercat suport en el seu soci de govern i en els partits que li van facilitar la investidura, però aquests no es mostren satisfets. Haver d'esperar 50 anys per conèixer alguns secrets d'estat és un dels punts més calents que desperten inquietud els socis habituals de Pedro Sánchez, però que sedueix als seus principals adversaris electorals: el Partit Popular. Segons publica El Español, fonts del partit d'Alberto Núñez Feijóo afirmen que estarien disposats a pactar evitant que els socialistes haguessin de fer concessions als seus socis.

Tanmateix, quins interessos comuns porten als dos grans partits espanyols a apropar postures? Ni els socialistes ni els populars volen una desclassificació immediata dels documents relacionats amb el rei emèrit, sobre el 23 F, sobre la lluita antiterrorista o sobre la guerra bruta contra ETA de principis dels anys 80, remarca El Español. En altres paraules, es pretén deixar sota clau els draps bruts de la transició durant més anys. 

Malgrat tot, els populars estarien dolguts perquè que el PSOE no s'ha apropat a la seva formació a la recerca de suport i s'ha dirigit directament als seus socis. Aquests ha titllat d'insuficient el projecte socialista. 

Nova llei i quatre tipus de secrets

El passat dilluns s'ha tramitat l'avantprojecte de llei de secrets oficials, que incorporarà quatre categories, fixarà fins a 50 anys per guardar els "alts secrets" d'estat i atorgarà la responsabilitat de la informació classificada al Ministeri de la Presidència. Les quatre categories que s'implantaran amb la nova llei marquen el tractament que rebrà cada informació. La denominació serà avantprojecte de llei d'informació classificada, i fixarà quatre categories de protecció: alt secret, secret, confidencial i restringit. En funció de l'etiqueta que s'atorgui a cada informació classificada, els terminis per desclassificar-la aniran des dels quatre anys per a la informació restringida, fins a 50 per als alts secrets, termini prorrogable. 

Félix Bolaños, ministre de Presidència, ministeri que prendrà més protagonisme amb aquesta llei, ha defensat el termini de 50 anys, que considera "raonable". "Aquests terminis són raonables, en la línia dels països del nostre entorn i de democràcies avançades", ha afirmat. En canvi, el seu soci més proper, Unidas Podem, retreu justament aquests terminis. La formació morada no està conforme principalment amb el mig segle que es fixa per desclassificar els secrets de l'Estat, ja que sostenen que Espanya és "una democràcia madura" i "té dret a conèixer la seva història".