El Partit Popular de Catalunya exigeix "mesures urgents" al Govern de la Generalitat, al govern espanyol i a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) davant del drama de les platges del litoral català, després que el temporal de la borrasca Nelson s'hagi menjat gran part de la sorra de la majoria de platges catalanes. "Cal garantir la protecció permanent del litoral català davant dels temporals. Des de fa temps estem veient la no actuació del govern espanyol davant la desaparició del nostre litoral. Mentre ells es resignen nosaltres estem convençuts que les platges es poden protegir", ha defensat el secretari general del PP català i diputat al Congrés, Santi Rodríguez.

El vilanoví, amb tota probabilitat, anirà de número 4 d'Alejandro Fernández a les eleccions del Parlament de Catalunya el pròxim 12 de maig. Rodríguez ja havia sigut diputat al Parlament de Catalunya i coneix de prop el drama de les platges de Sitges. Per això, ha demanat des del municipi del Garraf la compareixença a la Diputació Permanent del Parlament dels consellers d'Acció Climàtica, David Mascort, i de Territori, Ester Capella, perquè exposin les mesures que pensen aportar. A més, presentaran al Ministeri de Transició Ecològica, liderat per la socialista Teresa Ribera, diverses preguntes i propostes necessàries perquè "adoptin les mesures oportunes". 

platja de sitges temporal acn
Platja de Sant Sebastià de Sitges durant la borrasca d'aquesta setmana / ACN 

Per a Santi Rodríguez “veiem que per part del Ministeri hi ha resignació, com hem vist per exemple amb la platja de Calafell, amb els esfondraments dels passejos marítims, mentre que nosaltres estem convençuts que les platges es poden protegir”. En aquest sentit, ha recordat un projecte que hi ha entre Sant Antoni de Calonge i Palamós per salvar les platges d’es Monestrí que aquests dies han quedat completament arrasada.

passeig marítim calonge temporal acn
Passeig Marítim de Sant Antoni de Calonge / ACN 

Aportació de sorra com a mesura provisional

Per al diputat popular "les platges són extraordinàriament importants per a l'economia del nostre litoral, ja que són un dels principals factors d'atracció turística de molts municipis que no poden perdre aquest turisme, ja que és una de les principals fonts d'ingressos de la seva economia". Per això, lamenta que “les administracions no es prenguin de debò aquest greu problema” i ha citat l'exemple de Sitges, on l'ajuntament té constituïda una taula de gestió del litoral per intentar abordar aquest problema. Tanmateix, la setmana passada, el Gremi d'Hostaleria i Restauració del municipi va abandonar la taula davant "la falta d'interès de les administracions". “L'aportació de sorra és una solució provisional, encara que òbviament per a salvar les platges es requereixen mesures permanents”, ha afegit.

Per la seva banda, l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, també s'ha mobilitzat per la situació del litoral català. El popular ha anunciat que aquest dimarts demanarà que es convoqui una reunió entre el Ministeri de Transició Ecològica (titular de la costa), l'AMB (responsable del manteniment de les platges) i els ajuntaments afectats pels últims temporals. "O ens posem tots les piles de forma coordinada i immediata o aquest any ens quedem sense temporada de platges", ha dit Albiol a través d'X. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!