El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha carregat aquest dijous per enèsima vegada contra la llei d’amnistia que el PSOE i els partits independentistes catalans tenen encarrilada i que està previst que es registri al Congrés dels Diputats. En un esmorzar informatiu, Feijóo creu que l’eventual llei implicarà un “cop als fonaments de la independència judicial”, convertirà en “repressor” el Tribunal Suprem i afirma que Pedro Sánchez “legitimarà” el discurs de l’independentisme que, al seu entendre, “sortirà reforçat per tornar a fer pols l’Estat”. Segons el seu parer, no és “digne” repetir mandat a La Moncloa per acceptar el “xantatge” dels independentistes.

“Debilitarà el nostre estat de les autonomies incrementant els privilegis d’una minoria política i acabant amb la igualtat dels espanyols”, ha assegurat, a la vegada que ha insistit que la mesura de gràcia que s’està enllestint s’explica per la “necessitat de Sánchez” i no per “l’interès general”. Per a Feijóo, el president del govern en funcions està enviant Espanya “al límit del precipici constitucional”: “Sabem que en les pròximes hores, minuts o ara mateix serà capaç de superar-se amb una indignitat major. Després de portar el govern d’Espanya al límit del precipi constitucional, Sánchez ha decidit fer un pas endavant”, ha apuntat per afegir que l’acord de Sánchez amb els independentistes ha estat el pretext per treure importància a la jura de la Constitució per part de la princesa Elionor.

“Aquesta setmana ha arribat [Pedro Sánchez] a utilitzar el dia de l’aniversari de la futura cap de l’Estat per tapar una decisió indigna”, ha assegurat en referència a la fotografia entre el secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, i el president a l’exili, Carles Puigdemont, d’aquest dilluns a Bèlgica. A més, el líder del PP ha assenyalat que, amb aquest pas, Sánchez “legitimarà el discurs de l’independentisme”. “Sánchez els ho dona tot sense demanar altra cosa que que li deixin continuar al poder”, ha subratllat.

Pacte imminent

Les paraules de Feijóo coincideixen amb el tram final de les negociacions entre el PSOE i les formacions independentistes. De fet, el PSOE i ERC han tancat aquest dijous al matí un acord per al traspàs de Rodalies, segons han confirmat fonts del Govern a ElNacional.cat. Es tracta d'una demanda històrica des de la Generalitat, que s'ha pogut acordar en el marc d'un pacte global sobre la investidura de Pedro Sánchez. El pacte implicaria finançament, vies i trens. Aquesta era una de les grans peticions dels republicans als socialistes per donar el seu sí a la investidura de Sánchez a banda d'una llei d'amnistia que ja van pactar la nit de la Castanyada després d'una trucada entre Pere Aragonès i Pedro Sánchez. El traspàs de Rodalies forma part del que des d'ERC han anomenat la carpeta del benestar de la ciutadania, que també inclou posar fi al dèficit fiscal.