Nou maldecap per a Pedro Sánchez. L’últim ple del curs polític al Congrés dels Diputats, que se celebrarà aquest dimarts, examinarà i votarà tres reials decrets llei que va aprovar el govern espanyol fa setmanes i que ara necessiten el vistiplau de la Cambra Baixa. Un d’ells és el que reforça el sistema elèctric després de l’apagada general del passat 28 d’abril. I podria descarrilar. 24 hores abans del debat, Podemos ha confirmat que hi votarà en contra. Per tant, la negativa dels quatre diputats de la formació morada obligarà el govern espanyol a buscar l’abstenció del Partit Popular si vol convalidar-lo, donat que els vots de les formacions que van permetre la investidura seran insuficients. “Torna a ser resultat d’una manera de legislar habitual, per desgràcia, en aquest govern que es basa a escoltar i atendre el que les grans energètiques xiuxiuegen a l’oïda al govern espanyol, no defensar l’interès general i evitar que situacions així puguin tornar-se a donar en el futur”, ha justificat en roda de premsa Pablo Fernández, el portaveu de Podemos. “No toca ni un pèl a l’oligopoli energètic”, ha lamentat.
Quan el govern espanyol va donar llum verda al decret, el 24 de juny, la ministra per a la Transició Energètica, Sara Aagesen, va defensar que servia per aconseguir un sistema “més robust i solvent” amb beneficis com factures més estables i previsibles per als ciutadans. Posteriorment, el sector elèctric va mostrar el seu suport al text: diverses associacions empresarials van enviar una carta a tots els grups parlamentaris per demanar el seu suport per a la convalidació i van advertir de les “greus conseqüències” que podria tenir si el text queda en paper mullat. Entre altres riscos, van citar “l’exposició a futures crisis” com l’apagada del 28 d’abril, la “pèrdua de competitivitat internacional”, la “paralització d’inversions que redueixen la dependència energètica” i la “vulnerabilitat davant la incertesa geopolítica”. De moment, el PP no ha aclarit el sentit del seu vot.
Des de Podemos, al·leguen que el decret “no serveix per prevenir cap apagada en el futur i no val per impedir que el que va passar pugui tornar a repetir-se si es tornen a donar comportaments similars per part de les empreses energètiques”. “No fixa obligacions a les empreses de l’oligopoli perquè implementin sistemes de compensació que evitin caigudes de tensió com la que va produir l’apagada i tampoc estableix multes per sancionar els comportaments temeraris o cobdiciosos de les empreses de l’oligopoli”, ha lamentat Pablo Fernández. “El govern espanyol continua defensant els interessos de l’oligopoli energètic i està intentant enganyar la gent explicant que farà alguna cosa contra les apagades quan la realitat és que no farà res de res, només busca el titular”, ha postil·lat. A més, ha denunciat que el decret inclou una subvenció a les macrogranges perquè “es continuïn lucrant a costa d’enverinar la terra i gastar una aigua que no tenim”.