El govern d'Ada Colau està en el punt de mira de la Fiscalia i el Tribunal de Comptes per presumptes concessions de subvencions a entitats afins als comuns. Aquests organismes investiguen els diners públics que s'haurien concedit a ONG associades com a "amigues" de l'executiu de l'Ajuntament de Barcelona, uns fets que Colau nega rotundament.

Malgrat això, diverses empreses han denunciat l'alcaldessa i altres membres de la formació (com el regidor Eloi Badia, l'exregidora de Ciutat Vella Gala Pin, l'exregidora de Drets Socials, Laia Ortiz, la quarta tinenta d'alcalde, Laura Pérez Castaño o l'assessora municipal d'Habitatge Vanesa Valiño). Els magistrats estudien si podrien haver comès delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació i tràfic d'influències.

Des de l'oposició, el PP i Ciutadans denuncien l'existència d'una "xarxa clientelar" del govern de la capital catalana. Els portaveus Òscar Ramírez (PP) i Llum Guilarte (Cs) han exigit una auditoria externa que estudiï tots els ajuts que haurien rebut aquestes entitats afins i han demanat a Colau que aclareixi "si està disposada dimitir si acaba imputada". "Demanem que les entitats puguin accedir a les subvencions amb igualtat de tracte", han exigit. 

La resposta del govern

Per la seva part, l'Ajuntament de Barcelona estudia emprendre mesures legals contra els "lobbies que ataquen el prestigi" de la ciutat en transparència i lluita contra la corrupció. Així ho van anunciar el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, i el de Transició Ecològica, Eloi Badia, que van comparèixer per exposar la posició del govern municipal després de les denúncies.

Per al regidor Sierra, determinats lobbies estan perpetrant una "ofensiva judicial" contra els governs elegits democràticament i contra les entitats socials, i aquesta denúncia, en concret, "evidencia" que hi ha una "lògica orquestrada de difamació i atac a l'obra de govern "a Barcelona: "Semblen denúncies pensades per passar directament als mitjans i arrencar la màquina del fang que embruti la tasca municipal i ataquen el prestigi de la ciutat".

Les presumptes irregularitats

Segons va avançar el diari El Mundo, el tribunal investiga els diners públics concedits a l'Observatori DESC, Enginyers Sense Fronteres, la PAH i l'Aliança contra la Pobresa Energètica. Segons els denunciants, l'equip de govern municipal ha atorgat subvencions a associacions amb les quals mantenien "estrets vincles personals i professionals", subvencions que van ser qüestionades per l'interventor municipal. Afirmen que es van atorgar de vegades de forma directa i amb caràcter excepcional i en la majoria dels casos per a finalitats sobre les quals l'Ajuntament no té competències.

Segons l'alcaldessa, tant la secretaria com els serveis jurídics municipals mantenen que "no hi ha res desfavorable" en l'adjudicació, encara que sí que hi ha un comentari general de l'interventor que recorda que les subvencions s'han d'adjudicar per concurrència pública o consolidant pressupost sempre que es pugui.

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / ACN