Vox, a Catalunya, no aconsegueix arrencar un tercer diputat que, en alguns moments de l'escrutini, tenia a Tarragona i es queda amb els dos de la legislatura passada guanyats a la província de Barcelona. L'aturada de l'extrema dreta ha anat en contra d'un PP que, malgrat no obtenir uns bons resultats a Catalunya, n'ha sumat quatre i ha passat de dos diputats que tenia a sis.

D'aquesta manera, Vox ha sumat 272.697 vots i és la sisena força més votada. Just després ja venen els partits que no han obtingut cap representació, començant per la CUP. Però més interessant és veure la diferència de vots entre PP i Vox, on els populars han sumat fins a 195.624 vots més que la ultradreta de Santiago Abascal.

Malgrat tot, aquests celebren que a Catalunya els dos diputats d'aquestes eleccions hagin sumat més vots que en les passades de l'any 2019, quan en van obtenir 243.640 amb més del 99% de l'escrutini fet. De fet, juntament amb PSC i PP són els tres partits que més vots sumen a Catalunya. Per províncies, pugen a totes, malgrat només tenir representació a Barcelona, on ha sumat 199.674 vots i venia d'obtenir-ne 184.715 en les darreres eleccions del 2019. En el cas de Tarragona obté 37.910 vots (el 2019 eren 31.124); Girona 22.514 vots (el 2019 eren 18.489); i a Lleida 12.377 vots (el 2019 eren 9.312). 

Aizcorbe i Mejías, per Barcelona

D'aquesta manera, els dos representants que Vox portarà des de Catalunya al Congrés són Juan José Aizcorbe i Carina Mejías, exdiputada al Parlament de Catalunya, que amb Vox ja suma tres partits que ha representant al llarg de la seva vida política, juntament amb el PP i Ciutadans. A més, ha sobtat que Aizcorbe, cap de llista per Barcelona, hagi votat al seu col·legi electoral a Pozuelo de Alarcón, Madrid, i ha demanat als ciutadans que votin "amb alegria" perquè les coses "canviïn per a bé".

Una altra curiositat de la nit és la majoria absoluta que ha aconseguit Vox a Sant Jaume de Frontanyà, un dels més petits de Catalunya, a la comarca del Berguedà, on s'ha imposat amb 6 vots, per davant de 2 del PSC, 1 d'Esquerra, 1 de Junts i un altre del PP. Aquest municipi compta amb 31 habitants, segons el darrer cens del 2022 publicat per Idescat.

En declaracions als mitjans, Aizcorbe ha volgut agrair la tasca de l'equip de Vox en una campanya on "malauradament no hem estat rebuts ni pels mitjans ni pels altres partits amb filosofia senyorial, sinó tot el contrari". En aquest sentit, ha assegurat que aquesta nit alguns locals de Vox a Barcelona han estat "atacats", i ha donat les gràcies als Mossos d'Esquadra "per l'ajuda que ens han fet" malgrat que "a vegades les mesures adoptades pels comandaments policials no eren les millors". Per la seva banda, el secretari general de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga ha reiterat fins avui mateix que estan "molt satisfets amb la campanya electoral que ha realitzat Vox, malgrat les dificultats, els atacs violents i la manipulació mediàtica" que asseguren haver patit. 

Denúncies contra Garriga

Unes declaracions que contrasten amb la realitat judicial. Precisament el mateix Garriga acumula dues denúncies per part d’activistes antifeixistes de Badalona que es van contramanifestar en oposició a la presència del partit d’extrema dreta el 16 de juliol, en un acte de campanya que van organitzar en el bell mig del passeig de la Rambla i que va obligar a desviar la processó del Carme coincidint amb aquesta festivitat a la ciutat.

A la denúncia d’un home per “intent d’agressió” i “alteració de l’ordre públic” presentada, se n'hi ha afegit una altra d’una activista que també denuncia un intent d’agressió per part de Garriga i els seus acompanyants. A aquesta nova denúncia, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, la dona diu que Garriga es va dirigir al lloc on hi havia un grup de persones contramanifestant-se i que el diputat de l’extrema dreta estava escortat “per un grup de 30 o 40 militants, entre els quals, alguns amb un passat de militància neonazi”. La denunciant explica que algunes d’aquestes persones duien les SS nazis i el títol del llibre Mein Kampf, d’Adolf Hitler.