El PP té la intenció de convertir la votació de la derogació del delicte de sedició en un escarni espanyolista contra els diputats del PSOE. Així ho ha deixat ben clar aquest dimecres el partit a través del seu compte de Twitter i la seva portaveu al Congrés dels Diputats en el seu anunci: Cuca Gamarra ha explicat que la formació forçarà que la votació es faci a viva veu, perquè cadascun dels diputats socialistes hagin de posar-se drets i votar de manera favorable a la proposició de llei presentada pel PSOE i Podemos per modificar el Codi Penal i incloure els desordres públics agreujats en substitució de la sedició.

Es tracta d’una maniobra que permet l’article 85 del reglament. Quan un grup parlamentari demana que una votació es faci a peu dret, així s’ha de fer; sense que faci falta l’autorització de la Mesa o de la Presidència del Congrés. “Demà es materialitzarà no només l’engany de Pedro Sánchez, sinó l’engany de tots els diputats socialistes als seus votants, aquells que el 2019 van entregar en forma de vot la seva confiança a qui va dir que es tipificaria com a delicte la convocatòria de referèndum”, ha afirmat Cuca Gamarra. 

Així mateix, la portaveu dels populars a la cambra baixa ha afirmat que aquest dijous, que és quan es vota que la derogació de la sedició iniciï el seu tràmit parlamentari, es produirà “l’entrega d’un article del Codi Penal” a l’independentisme. “Desapareixerà el delicte i es reescriurà la història, explicant que no es va produir absolutament res”, ha denunciat. Per a reivindicar l’estratègia del PP d’assenyalament als escons socialistes, ha recordat que “el vot és una responsabilitat individual de cada diputat”.

Campanya d’escarni a Twitter

La petició forçosa de demanar que la votació es faci a peu dret ha anat acompanyada d’una campanya d’escarni a diversos diputats socialistes. La campanya ha tingut lloc a Twitter. El compte del PP en aquesta xarxa social ha publicat les fotos de diputats del grup socialista al Congrés amb un missatge per a tots ells: “El delicte de sedició, a les seves mans”. Cada foto va acompanyada d’una declaració que ha pronunciat cadascun dels socialistes durant els darrers anys en referència al Procés que contradiuen la posició actual del PSOE de derogar el delicte de sedició.

Cal recordar que hi ha alguns dirigents del PSOE, com el president de l’Aragó, Javier Lambán, el d’Extremadura, Guillermo Fernández Vara o el de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que no han mostrat cap problema en criticar obertament la derogació d’aquest delicte per incloure dins del Codi Penal els desordres públics agreujats. Ara bé, també han mostrat distàncies amb el posicionament del PP en aquesta qüestió.