L'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa ha reconegut avui que és cert que el PP va finançar amb diner negre els actes de la campanya electoral per a les municipals i autonòmiques de l'any 2007 a través d'aportacions dels empresaris que tenien adjudicacions amb la Generalitat Valenciana.

Costa ha fet aquestes afirmacions durant la seva declaració judicial a l'Audiència Nacional en el marc del judici sobre el presumpte finançament il·legal del PP valencià, peça separada del cas Gürtel. En el marc d'aquesta declaració, l'exnúmero dos del partit ha dit que les decisions més importants sobre la campanya electoral les prenia el president del partit, Francisco Camps, en aquell moment president de la Generalitat Valenciana, amb un equip al capdavant del qual hi havia l'exvicepresident Vicente Rambla. Així mateix, Costa ha declarat que la decisió que els actes electorals els organitzés l'empresa Orange Market, de l'entramat Gürtel, correspon a Francisco Camps.

L'exnúmero dos del partit, per a qui la Fiscalia demana 7 anys i 9 mesos de presó, ha reconegut els fets que se li imputen en l'acusació: tres delictes electorals, un per cada campanya (municipals i autonòmiques del 2007 i generals del 2008), i un delicte de falsedat documental.

Ricardo Costa ha explicat que va saber que el partit es finançava de manera irregular i que no va fer res per evitar-ho. "N'assumeixo les conseqüències", ha dit, i ha demanat perdó "a la societat valenciana i espanyola, i a la meva família". 

Nou finançament

En la seva declaració, ha explicat que va ser un altre exvicepresident valencià, Victor Campos, que li va mostrar sobres amb diner negre provinents d'empresaris i que li va manifestar que era un encàrrec efectuat per Francisco Camps i per l'expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino. 

Així mateix, Costa ha confessat que li van plantejar una nova forma de finançament, consistent en que els organitzadors de les campanyes, Orange Market, elaboressin factures falses a nom d'empresaris. Davant els dubtes que li plantejava aquest mètode, Costa ha dit que va informar el tresorer del PP, Luis Bárcenas, que li va dir que era una pràctica prohibida al PP i que això seria "un cas Filesa 2".

L'exsecretari general del PP valencià ha afegit que davant la insistència d'Orange Market per cobrar els actes, va traslladar-los que els seus interlocutors eren Vicente Rambla o Francisco Camps. 

Tot i que la seva declaració estava prevista per aquesta tarda, Ricardo Costa ha demanat al jutge ser el primer a declarar. Costa ha iniciat la seva declaració assenyalant que explicaria els fets "després d'una profunda reflexió amb la meva família i la meva dona" i amb la intenció de col·laborar amb la justícia, assegurant que no ho feia en funció de les declaracions anteriors.