El Partit Popular ha decidit no obrir cap expedient informatiu a María Dolores de Cospedal, tot i que l'exsecretària general d'aquesta formació ha estat cridada a declarar com a investigada en l'Operació Kitchen.

Fonts del PP han informat aquesta tarda que el comitè de drets i garanties popular, que està presidit per Andrea Levy, s'ha reunit per analitzar la situació de Cospedal. D'acord amb els estatuts del partit, ha indicat, el comitè ha acordat no obrir expedient informatiu, amb l'argument que la presumpta conducta no resulta "de l'exercici d'un càrrec públic o representatiu", segons expliquen aquestes fonts.

El PP es refereix a l'article 22.1 dels estatuts, on s'assenyala el cas que un afiliat incorri en qualsevol forma de corrupció "en l'exercici d'un càrrec públic o representatiu".

En aquest sentit, el comitè de drets i garanties entén que és el jutjat encarregat de la instrucció qui ha de dilucidar si Cospedal ha incorregut en delicte i si hi ha "algun il·lícit penal o no".

El comitè de drets i garanties ha assenyalat que l'article 19.2 dels estatuts estableix els terminis de prescripció de les suposades infraccions comeses per un afiliat des que es va poder cometre. El comitè recorda que és l'òrgan del partit a qui correspon tant la interpretació dels estatuts com l'aplicació del règim disciplinari, així com vetllar per l'exemplaritat dels càrrecs públics sense detriment de la presumpció d'innocència a l'espera de les corresponents decisions judicials.

El jutge instructor Manuel García Castellón ha imputat l'exsecretària general del PP i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, en el marc de l'Operació Kitchen. El magistrat ha acordat citar-los com a investigats pels delictes de suborn, malversació i tràfic d'influències en el marc de la investigació de l'operatiu parapolicial que pretenia espiar i robar documentació comprometedora a Luis Bárcenas.