Les acusacions d'Isabel Díaz Ayuso han tingut una resposta instantània de la direcció del Partit Popular. L'ha donat el secretari general de la formació, Teodoro García Egea, que ha anunciat l'obertura d'un expedient informatiu a la presidenta de la Comunitat de Madrid i que es reserven les "accions oportunes" a posteriori, sense tancar la porta a la suspensió de militància o expulsió. La mà dreta de Pablo Casado ha explicat que el passat setembre van rebre les informacions sobre els suposats contractes irregulars, que van demanar a Ayuso que ho esclarís i que no van obtenir resposta. 

A dos quarts de dues, ha estat Ayuso qui ha comparegut des de la Puerta del Sol per denunciar que la direcció estatal del PP havia "fabricat presumptes corrupcions" per intentar desprestigiar-la "políticament i personalment" i apartar-la de la cursa per la presidència del PP de Madrid. Es referia a les informacions aparegudes avui, que barrejaven un suposat contracte irregular per a la compra de mascaretes, a un empresari vinculat al germà d'Ayuso, amb l'espionatge a la pròpia presidenta de la Comunitat de Madrid i la seva família. "És molt dolorós que dirigents del meu partit, en lloc de donar-te suport, siguin els qui et volen destruir", ha arribat a dir.

Una hora i mitja més tard, ha comparegut Teodoro García Egea des de la seu de Génova. I ho ha fet per anunciar les primeres mesures. Ha explicat que els serveis jurídics del partit ja ho estudien, que han acordat obrir-li un expedient informatiu "per culminar les esbrinacions" i que es "reserven les accions oportunes" un cop tinguin les conclusions. Quan se li ha preguntat si contemplen l'expulsió, ha deixat l'interrogant en l'aire.

 

Els estatuts del PP preveuen que és una infracció molt greu la "manifesta deslleialtat al partit, als seus òrgans de govern i representació". Les infraccions molt greus estan castigades amb la suspensió de militància durant un termini de temps d'entre quatre i sis anys, amb la inhabilitació per representar el partit, o amb l'expulsió del partit. Aquesta última opció està pensada per a casos de corrupció o transfuguisme.

La direcció estatal ha exposat la seva versió dels fets. El passat mes de setembre, després de vacances, Génova va rebre "informació sobre un suposat cobrament de comissions" a la Comunitat de Madrid, una informació que "també estava en mans de l'oposició i de determinats mitjans". En aquest context, Casado va convocar Ayuso al seu despatx per informar-la dels fets i, "des de l'absoluta confiança", emplaçar-la a aportar més informació sobre el cas per esclarir-ho. "Fins al dia d'avui, ha estat en va. No hem rebut cap aclariment", ha lamentat la mà dreta de Pablo Casado al partit. També es va obrir una investigació interna, com es fa "en tots els casos".

Per altra banda, García Egea també ha desmentit "de forma taxativa" que el Partit Popular hagi contactat cap agència de detectius, com asseguraven les informacions publicades, ni que s'hagi elaborat "cap dossier" sobre Ayuso, com ha denunciat la presidenta madrilenya. Si algú ho hagués fet, ha assegurat, ell mateix l'hauria cessat "immediatament".

"Des que vam rebre la informació a la tornada de l'estiu, i se la consulta, en comptes d'una resposta clara, la direcció ha rebut una campanya massiva d'atacs i calúmnies com la d'avui", ha criticat el secretari general del PP, que ha qualificat d'"injustes" i "gairebé delictives" les afirmacions d'Isabel Díaz Ayuso.

García Egea ho ha atribuït tot a les diferències sobre la data de celebració del congrés del PP de Madrid. Ha fet servir termes similars als de la mateixa Ayuso: "Mai no vaig imaginar que s'ataqués de forma tan cruel i injusta la direcció d'un partit que li ho ha donat tot". I ha reblat: "Aquesta direcció no pot acceptar que ningú utilitzi les sigles del PP per esquivar els seus problemes".