El Partit Popular està preocupat per la seguretat de la família reial i ha exigit aquest diumenge al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que apliqui la llei de Seguretat Nacional a Catalunya per garantir que la visita del rei de demà a Barcelona transcorri amb total "normalitat". El líder del PP, Pablo Casado, ha enviat un advertiment a Sánchez avisant-lo que és "responsable directe" de la seguretat del monarca.

Demà dilluns té lloc el lliurament dels premis Princesa de Girona al Palau de Congressos de Barcelona, a la Diagonal, i nombrosos col·lectius, des de l'ANC a la CUP, passant pels CDR, Pícnic per la República o l'Acampada d'Universitat han anunciat que protestaran per la presència reial. Avui mateix hi ha convocades protestes davant l'Hotel Juan Carlos I, on es preveu que s'allotgi la família reial. L'hotel té accés directe al Palau de Congressos. 

Responsabilitat

La proposta d'aplicar la llei de Seguretat Nacional ha vingut de la número dos de la llista del PP per Barcelona i exdelegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, que ha insistit a reclamar a Sánchez que es "responsabilitzi" per tal que el rei Felip VI i la família reial puguin anar a la capital catalana "amb la màxima normalitat i seguretat".

Llanos de Luna ha afirmat que "el govern espanyol disposa de totes les eines i mecanismes perquè aquesta visita es produeixi com en qualsevol altra zona d'Espanya", entre elles, l'aplicació de la llei de Seguretat Nacional, una de les mesures en què més insisteixen des de les files populars perquè el control dels Mossos d'Esquadra no segueixi en mans del Govern de Quim Torra.

Llanos de Luna ha argumentat que l'aplicació d'aquesta llei facilitaria que el govern espanyol "pogués agafar tots els mitjans al seu abast i dirigir i coordinar les forces i cossos de seguretat", amb l'objectiu de "garantir la seguretat del cap d'Estat".

La Junta Electoral va rebutjar dissabte l'escrit presentat per les forces independentistes per suspendre l'acte en entendre que Felip VI no té "adscripció política" i l'esdeveniment al qual assistirà és un lliurament de premis sense "contingut electoral".