El grup parlamentari popular i el grup parlamentari Ciutadans han registrat al Congrés la petició de compareixença del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, perquè expliqui les "pressions" que, al seu parer, està patint l'Advocacia de l'Estat per les demandes d'ERC en relació a la immunitat del líder independentista Oriol Junqueras, segons informen fonts del PP.

PP i Ciutadans critiquen el "greu i sospitós silenci" que està mantenint, al seu judici, el govern central en funcions referent a això, i demanen a Sánchez que no pressioni l'Advocacia de l'Estat per complir amb els desitjos d'ERC a canvi que aquesta formació doni suport a la seva investidura.

Per tot això, aquests dos grups parlamentaris sol·liciten a Sánchez que acudeixi a la cambra baixa a explicar el criteri de les al·legacions que està preparant l'Advocacia de l'Estat a la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Junqueras.

Amb aquesta iniciativa, que se suma a la petició de compareixença de la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, que han demanat els populars, volen saber si els criteris que tindrà en compte l'Advocacia de l'Estat són polítics o jurídics.

En concret, el PP va sol·licitar la compareixença de Calvo al Congrés perquè expliqui les seves declaracions sobre el Tribunal Suprem, quan va dir que el govern central estava estudiant com "ajudar" de la millor manera el compliment de la sentència del TJUE, i si tenen previst donar instruccions a l'Advocacia de l'Estat per complir les exigències d'ERC.

Ofensiva legal i parlamentària

Aquestes dues peticions de compareixença s'emmarquen dins de l'ofensiva legal i parlamentària que ha començat el PP, en la qual s'inclouen les accions legals que presentaran contra la responsable de la presó de Lledoners (Barcelona), on Junqueras roman pres, en considerar que se li va permetre donar un míting des de la presó, amb el missatge gravat que es va emetre al congrés d'ERC.

Segons les fonts consultades, el PP creu que aquest missatge va suposar "una evident violació de la llei penitenciària", perquè "les comunicacions dels presos estan restringides a l'advocat i els seus familiars".

El PP també ha sol·licitat a la Junta Electoral que executi la sentència d'inhabilitació al president de la Generalitat, Quim Torra, perquè se'l destitueixi de manera "immediata", perquè, segons argumenten, no pot continuar al capdavant d'aquesta institució "qui desobeeix les lleis i continua encoratjant la sedició".

Finalment, la formació liderada per Pablo Casado presentarà mocions als Parlaments autonòmics, diputacions i ajuntaments per instar Sánchez "que no arribi a cap acord que vulneri la Constitució i la resta d'ordenament jurídic"; mocions que obligaran els barons del PSOE a "retratar-se", segons expliquen fonts del PP.