Ciutadans experimentaria una important però insuficient pujada en unes eleccions generals, segons el primer baròmetre del CIS després dels comicis del 21 de desembre. El partit d'Albert Rivera obtindria el 20,7% dels vots i s'aproparia a PP i PSOE, que experimentarien una baixada respecte del baròmetre anterior, amb un 26,3% i un 23,1% dels vots. En quart lloc se situaria Unidos Podemos i les seves confluències caurien a la quarta posició, amb un 19% dels vots.

Després de l'aplicació de l'article 155, si avui se celebressin les eleccions, el bipartidisme es mantindria al capdavant. Ciutadans sí que notaria l'efecte de la victòria en les eleccions catalanes —3,2 punts més que el baròmetre anterior— però aquesta pujada no li permetria sobrepassar-los, encara que sí desgastar-los: els populars es deixarien dos punts respecte al baròmetre de novembre mentre que els socialistes en perden un.

Els de Rivera superen per primer cop la barrera del 20% dels vots segons el CIS, el que els permet passar a Unidos Podemos i a les seves confluències, que no havien baixat des del 26-J del tercer lloc. De fet, en cas de complir-se les previsions del baròmetre, Ciutadans aconseguiria augmentar el seu pes electoral en més de set punts: d'un 13,1% dels comicis de 2016 a un 20,7% de percentatge estimat.

Aquest baròmetre del CIS és especialment clau per entendre el panorama polític espanyol perquè és el primer que inclou intenció i estimació de vot després de les eleccions al Parlament, de les quals l'independentisme va sortir vencedor però Ciutadans es va imposar dins del bloc constitucionalista, arrossegant als partits tradicionals —especialment al PP— a un resultat discret. De fet, l'últim baròmetre del CIS amb valors electorals va anar el mes passat d'octubre, abans de l'aplicació del 155 i de la convocatòria de les eleccions catalanes.

Pel que fa a la valoració dels principals polítics, cap d'ells aprova. Pablo Iglesias és el líder pitjor valorat, amb una nota de 2,54 mentre que Albert Rivera arrabassa la primera posició a Alberto Garzón i puja al primer lloc amb un 4,01. El següent líder espanyol en valoració és el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que obté un 3,68; per davant del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb un 2,87.