“Pedro Sánchez ha vist com la seva capacitat d’influència i fins i tot d’intimidació ha topat amb la convicció i la fermesa de la resta de països de la Unió Europea”. El Partit Popular rep amb entusiasme la decisió del Consell d’Assumptes Generals de la Unió Europea de tornar a ajornar la votació sobre l’oficialitat del català, l’eusquera i el gallec a la UE. Els populars consideren que és una “derrota sense pal·liatius” del president espanyola i reivindiquen que Europa li ha dit que la UE “no és moneda de canvi amb l’independentisme”. Fonts del PP posen en relleu que els altres 26 països de la UE, “malgrat les amenaces i pressions vergonyants” del president del govern espanyol i pel ministre d’Exteriors, “han negat el suport” a la proposta que abanderava la Moncloa. Des de Gènova, obvien que fa 24 hores el PP català es va vanagloriar d’haver trucat a països per pressionar perquè no donessin suport a l’oficialitat del català.
📝 El PP català es vanagloria d’haver trucat a països perquè no donin suport a l’oficialitat del català a la UE
📝 El PP acusa Sánchez de “grapejar” el català i titlla l’oficialitat a la UE de “debat innecessari”
“Això no és un tema de llengües. És un tema de cessions i d’intentar rendir les normes de la UE a les necessitats d’un president amb una debilitat parlamentària creixent i amb una situació judicial precària”, insisteixen les mateixes veus. “La UE s’ha negat que sigui Europa qui pagui els peatges que imposen al govern espanyol des de Waterloo”, conclouen. Pocs minuts abans que es conegués la nova pròrroga, la posició d’Alberto Núñez Feijóo ha sigut reclamar més castellà a les escoles de Catalunya. Obertament, ha manifestat que, per a ell, és molt més prioritari ampliar les hores de castellà a les escoles de Catalunya que protegir la llengua a Europa: “El primer requisit que hem de superar per tornar una altra vegada al consens lingüístic és resoldre la situació atípica que viuen el català i l’espanyol a Catalunya. En la docència, s’han de respectar. I, per descomptat, respectar les sentències reiterades al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya”.
El líder del PP es referia a les resolucions del TSJC que imposen el 25% de castellà en centres escolars. L’última decisió va ser fa dos mesos, quan el TSJC va trepitjar el decret per blindar el català a l’escola i va mantenir el 25% de castellà a dotze escoles. “És la primera qüestió que hem de respectar i, amb això, haurem avançat molt en una cordialitat lingüística que és la que pretenc i en el bilingüisme cordial que he practicat i defensaré mentre tingui responsabilitats polítiques”, ha reblat Alberto Núñez Feijóo.
Sobre el debat que s’ha suscitat a Europa, el líder del PP ha mostrat les seves reticències escudant-se en aspectes formals. “Els idiomes oficials són aquells que són oficials en la totalitat dels estats que conformen la Unió”, ha justificat. I ha argumentat que, segons un informe tècnic del Consell de la UE, aprovar l’oficialitat del català al Consell d’Assumptes Generals de la UE podria ser un “supòsit d’il·legalitat”, ja que és una qüestió que “comportaria la necessitat de reformar els tractats per donar cabuda a idiomes que no són oficials en la totalitat dels estats membres”. “Hi ha molts països on hi ha altres llengües que no són oficials en el conjunt de l’estat i que tenen precaucions de fer oficial més de 40 llengües que no ho són a la Unió Europea”, ha afegit. “Em sembla que hi ha bastants consideracions legals i d’oportunitat en relació amb els més de 40 idiomes que no són oficials en el conjunt dels estats”, ha conclòs.
El PP català va admetre trucades d’Alberto Núñez Feijóo
Just ahir, el secretari general del PP de Catalunya, Santi Rodríguez, va relatar que en els últims dies Alberto Núñez Feijóo ha contactat i ha fet diverses trucades a capitals europees governades pel PP Europeu perquè no donessin suport a l’oficialitat del català, el gallec i el basc. “Si hi ha hagut trucades, és perquè també n’hi ha en sentit contrari”, va justificar. També va esgrimir que “qui actua per un interès polític ha d’assumir que els altres facin el mateix”, va lamentar que s’estigui fent un “ús polític” de la llengua i va manifestar que l’oficialitat del català a la UE “no és transcendental” per millorar l’ús social de la llengua.
Tanmateix, des de Gènova, evitaven donar detalls sobre els moviments a Brussel·les. “La posició del PP és que sí o que no? El PP vol que el català, l’eusquera i el gallec siguin llengües oficials a la Unió Europea?”, van preguntar a Borja Sémper en roda de premsa. I va sortir per la tangent: “Li puc dir que el PP estima més les llengües oficials que Pedro Sánchez perquè nosaltres no les utilitzem políticament i no les grapegem. La nostra política exterior és molt més rigorosa”, va contestar. El portaveu del PP va demanar “respecte a la legalitat” de la Unió Europea i va considerar que “l’atac més gran” contra el català és el que està fent Pedro Sánchez generant “incertesa” i un “debat innecessari”. Així mateix, va esgrimir que al president espanyol “no li interessa el català en absolut”, sinó que “li interessa sobreviure ell i intentar acontentar l’independentisme”. “És un intent absurd i de la pitjor manera possible de pressionar països socis, també hi ha una apagada informativa sobre aquesta matèria”, va reiterar.