El Partit Popular català ha admès que el líder popular espanyol, Alberto Núñez Feijóo, ha contactat i ha fet diverses trucades a capitals europees governades pels populars europeus perquè no donin suport a l'oficialitat del català, el gallec i el basc a la votació que ha de tenir lloc al Consell d’Afers Generals de la UE aquest dimarts. "Si hi ha hagut trucades és perquè també n’hi ha en sentit contrari”, ha dit el secretari general del PPC, Santi Rodríguez, en una roda de premsa a la seu del partit, en referència a les pressions del govern espanyol per aconseguir el suport dels 27 estats membres. I és que la presidència de Polònia va posar sobre la taula l'oficialitat de les tres llengües a les institucions de la Unió Europea ja fa unes setmanes més d'un any després. Perquè tiri endavant, caldrà el vot favorable de tots els estats que formen part de la Unió Europea, malgrat que es pot retirar de votació a l'últim moment.

Santi Rodríguez ha assegurat que "el que actua per un interès polític ha d’assumir que els altres facin el mateix” i considera que s'està fent un "ús polític" de la llengua i que l'oficialitat del català "no és transcendental" per millorar l'ús social de la llengua. Així mateix, el també diputat al Congrés i pròxim a Feijóo ha assegurat que el debat per l’oficialitat del català té uns “propòsits polítics” i que no s’ha impulsat perquè hi hagi un “interès específic” en fer servir la llengua a Europa. “El debat hi és perquè Sánchez necessita els set vots de Junts per mantenir-se al palau de la Moncloa”, ha argumentat. “El que és transcendental són les polítiques que fem aquí per augmentar l’ús social de la llengua, no fer que es parli a les institucions europees”, ha insistit Rodríguez. Tot i això, Rodríguez ha dit que el PPC “ni bloqueja ni impulsa” l’ús del català a les institucions europees, però ha alertat que l’oficialitat podria comportar que altres estats d’Europa poguessin incloure altres llengües, un fet que, segons el dirigent popular, “complicaria el funcionament de la mateixa UE”.

 

Hi ha països que mantenen les seves reticències

Precisament, a hores d'ara hi ha alguns països que mantenen les seves reticències a aprovar l'oficialitat del català a la Unió Europea. Així s’ha desprès aquest dilluns dee la resposta que ha donat el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, quan se li ha preguntat en una roda de premsa per aquesta qüestió. “El punt està inclòs en l’ordre del dia i treballarem amb tots els estats membre fins demà mateix per incloure-hi qualsevol cosa o resoldre qualsevol dubte”, ha manifestat. L'oficialitat del català a la Unió Europea és fruit d'un acord entre el PSOE i Junts per Catalunya per la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats el juliol del 2023. Precisament, el secretari general juntaire, Jordi Turull, va fixar l'oficialitat del català com un dels incompliments del PSOE envers els de Carles Puigdemont i va demanar avenços a finals d'aquest mes de maig i juny. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!