El govern espanyol ha tornat a demanar que l'oficialitat del català, el basc i el gallec es torni a debatre a la reunió del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea, que se celebrarà el pròxim 27 de maig. Més d'un any després, l'Estat espanyol ha sol·licitat formalment que s'inclogui aquesta qüestió a l'ordre del dia i la presidència de torn (Polònia) ho ha acceptat, segons ha avançat l'ACN i ha confirmat ElNacional.cat. El govern espanyol, amb el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, al capdavant, ha estat negociant els últims mesos amb els estats que formen part del Consell, ja que, perquè els tres idiomes puguin ser oficials dins la Unió Europea, és necessari el vot unànime de tots els estats.
L'últim cop que els 27 estats que formen part de la UE van tractar l'estatus oficial de les tres llengües va ser fa més d'un any, el març del 2024. Aleshores, els ministres d'Afers Europeus van abordar durant menys de 10 minuts el punt sobre l'oficialitat del català, el basc i el gallec, i països com Suècia, Finlàndia o Lituània, es van mostrar en contra de donar llum verda a la qüestió. Davant els dubtes d'alguns estats, Espanya es va comprometre a costejar totes les despeses derivades de l'oficialitat i va presentar un memoràndum per evitar que el cas del català, el basc i el gallec produís un efecte crida en d'altres. Amb la presidència hongaresa del Consell de la UE es va congelar aquesta qüestió, mentre que el Govern de Polònia va assegurar a principis d'any que l'oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE es tornaria a tractar al Consell de la Unió Europea si hi havia “voluntat” entre els estats membres.
Pendent des de l'agost del 2023
L'oficialitat del català, el basc i el gallec a la Unió Europea va ser un acord entre Junts per Catalunya i el PSOE per la constitució de la Mesa del Congrés el mes d'agost del 2023. Precisament, ha estat una de les carpetes que els juntaires consideren com un dels incompliments i es va tractar en la reunió entre el partit de Carles Puigdemont i el PSOE el passat dilluns 28 d'abril a Suïssa. Precisament, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va assegurar aquest dijous que la negociació sobre el català a Europa és en el "tram final" i espera que pugui haver-hi notícies positives a la reunió d'aquest maig de l'organisme que té la competència sobre això. "S'està treballant, és millor que no hi hagi molt soroll. Som en un tram final. Sembla que la cosa evoluciona positivament, però també amb aquest escepticisme que hi ha", va recalcar.
D'altres carpetes que estan pendents entre els socialistes i els juntaires són l'aplicació de la Llei d'amnistia i l'aprovació de la llei que delega les competències d'immigració a la Generalitat. Per una banda, l'amnistia està a l'espera de l'aplicació dels jutges, mentre que la llei sobre immigració depèn de l'aval de Podemos al Congrés dels Diputats.