El Partit Popular s’arrenglera fil per randa amb les tesis de Felipe González i Alfonso Guerra i afegeix pressió sobre Pedro Sánchez després que el president espanyol en funcions hagi començat a virar el discurs sobre l’amnistia. En el debat per aprovar el model plurilingüe al Congrés, el diputat del PP Borja Sémper, que ha defensat l'esmena a la totalitat a la reforma del reglament, ha llençat una bateria de preguntes per intentar demostrar el canvi de parer de Pedro Sánchez del 2017 a l’actualitat, pel que fa al desplegament d’una llei que pugui reduir les penes judicials derivades del procés independentista. La resposta l’ha avançada el mateix Sémper, que creu que es deu a les exigències de Junts: “El canvi està a Waterloo”.

“Creuen que el que va succeir el 2017 a Catalunya va ser una crisi política que mai hauria d’haver derivat en una acció judicial?”, s’ha preguntat Sémper en referència a les paraules de Pedro Sánchez aquest dimecres des de Nova Yok aplanant el camí a l’amnistia. De seguit, el portaveu popular ha continuat llençat aquesta pregunta a l’aire: “O creuen que l’aplicació de l’Estat de dret i l’article 155 va ser un acte democràtic en defensa de la llei i la llibertat dels catalans?”, tal com va defensar el PSOE el 2017. El PP furga en aquesta rectificació dels socialistes i deixa clar que “avui el PSOE posa Espanya en venda”.

La llista de preguntes ha continuat per part de Sémper, que s’ha qüestionat obertament: “Per què l’amnistia fa pocs mesos era impossible i avui és necessària? Per què la resposta de l’estat de dret davant d’un cop d’estat a Catalunya el 2017 va defensar que la resposta havia de ser contundent i avui defensa que va ser equivocada?”. En aquest sentit, els conservadors reclamen al PSOE que sigui més “honest” i demana “una mica de respectabilitat” perquè reconeguin obertament els seus plans amb Catalunya.

La reforma del reglament del Congrés per equiparar el català, el basc i el gallec al castellà representa pel PP “el pagament d’una part” i “una exigència més àmplia”. “El que es pretén és falsejar la realitat i convertir-nos a tots ostatges d’una escenificació”, ha recalcat Sémper. El PP insisteix en recordar que el 2022 el PSOE va votar en contra d’una modificació com la que quedarà definitivament aprovada aquest dijous a la cambra baixa.

Sémper renuncia al basc

En el debat lingüístic i després del rembombori que va provocar que Sémper parlés en basc aquest dimarts, el diputat popular s’ha inclinat avui per renunciar a l’eusquera i ha fet la intervenció exclusivament en castellà, en la qual s’ha defensat de les crítiques i ha assenyalat que “amb naturalitat” el Congrés ja permetia emprar les llengües cooficials a través de cites breus autotraduïdes. Ara bé, de forma general, Sémper ha assegurat que “en qualsevol lloc del món” es fa servir la llengua comuna “quan es reuneix un grup de persones” que “tenen voluntat d’entendre’s”.