Els postconvergents extraparlemantaris han fet un crit al cel després que ERC i JxCat no hagin arribat a un acord per a la investidura aquest dimarts de Pere Aragonès. Tant el PDeCat com el PNC i la plataforma El País de Demà - Catalunya 2030 s'han mostrat incòmodes davant l'ombra d'una possible repetició electoral.

El portaveu del PDeCat, Marc Solsona, ha titllat d'"espectacle" els plens d'investidura d'Aragonès i ha criticat que els dos principals partits independentistes no hagin arribat a un acord després d'un mes i mig. Al·legar la falta de temps, com defensen des de JxCat, és per a Solsona "una falta de rigor i respecte que no envia un bon missatge a ningú" i augmenta la desafecció dels ciutadans cap a la política.

Solsona també ha aprofitat per carregar contra l'acord entre ERC i la CUP. Concretament, ha acusat els republicans de "vestir-se de moderats, centristes i disposats a ampliar la base durant la campanya" per "treure's la careta" a l'hora de formar Govern i "fer acords ideològics d'extrema esquerra per governar el país".

El PNC i El País de Demà

Per la seva banda, el PNC, que lidera l'excoordinadora nacional del PDeCat Marta Pascal, ha emès un comunicat en què ha qualificat de "bloqueig" i d'"exercici d'irresponsabilitat que frega la temeritat" el desacord entre ERC i JxCat. En aquest sentit, ha fet una crida als partits amb representació al Parlament a prioritzar els reptes que planteja la pandèmia i els fons europeus de recuperació. 

El partit de Pascal també ha fet una crida a "trencar la dinàmica de blocs". En campanya ja es va mostrar disposada a pactar amb el PSC un pacte fiscal per a Catalunya.

En la mateixa línia, la plataforma d'El País de Demà - Catalunya 2030 -d'on van sorgir partits com el mateix PNC o la Lliga Democràtica- ha apressat els partits a arribar a un acord que formi un Govern "fort, cohesionat i que posi rumb cap a l'objectiu estratègic de la recuperació de la crisi" i que eviti una repetició electoral.

"El patriotisme requereix en l'actual moment prioritzar les persones i el seu benestar present i futur. Només amb persones que entrevegin amb esperança el futur del nostre país tindrà futur", destaquen en un comunicat, on alerten que Catalunya es troba en una situació d'emergència sanitària, econòmica i social.

 

El president del PDeCat, David Bonvehí, i la secretària general del PNC, Marta Pascal / Foto: Efe