Una pallassada a la qual els diaris han donat un aire tan solemne que semblava una moció de censura de veritat. Ara, aquest dimecres, però, tots assenyalen el que ja es veia a venir: Vox ha organitzat una farsa al Congrés de la que se n’ha beneficiat la coalició PSOE-Podemos que sosté el govern espanyol i n’ha sortit perjudicada la principal força de l’oposició, el Partido Popular, i Alberto Núñez Feijóo, el seu president. Això és el que diuen tots els diaris en portada tret de La Razón, que fabrica una realitat a mida per a no perjudicar el PP i diu que “fracassa la pinça de PSOE i Vox contra Feijóo”. Aquesta pinça és més falsa que la llenya de figuera, gairebé tant com com la fantabulosa “ala dreta de Vox” de què parlava El Mundo fa uns dies.

Al tabloide ultra i a l’ABC se’ls nota empipadíssims amb l’ocurrència de Vox. Enrabiats amb el fiasco de la moció de censura, que havien presentat com a cosa seriosa i una estocada mortal a la credibilitat de la coalició de govern. Tants mesos de blanquejar i normalitzar un futur on PP i Vox sumen com la cosa més natural del món i ara resulta que la ultradreta es desacredita com a partit seriós i pactable i, a més, posa catifa vermella al govern socialcomunista, separatista i terrorista perquè es presenti com una coalició seriosa, compromesa i sòlida.

Justament quan pitjor cara feien a causa dels desoris i fractures causades per l’esmena de la llei del “només sí és sí”, de la llei trans i de la fallida reforma de la “llei mordassa”. Justament quan Unidas Podemos es dessagna internament per les ferides entre la facció que segueix Sumar, la nova plataforma de la vicepresidenta Yolanda Díaz, i la facció que s’afilera darrere la ministra Ione Belarra, hereva aparent de Pablo Iglesias al capdavant de Podemos. Se’n van a l’aigua gairebé tres anys de construcció d’una realitat paral·lela on el govern de Pedro Sánchez és “il·legítim”, “autoritari”, sostingut per “les forces de l’anti Espanya”, etcètera. Tot plegat li passarà factura mediàtica a Vox.

Els diaris més governamentals, en canvi, no perden l’oportunitat de “reivindicar la coalició”, com titula La Vanguardia; de remarcar la “cohesió del govern”, segons la interpretació d’El País; o d’assenyalar que Sánchez i Díaz en surten reforçats i el PP descol·locat, com fa l’Ara. El Punt Avui, que torna a obrir amb la plantada del govern espanyol a la missió europea Pegasus sobre l’espionatge de l’Estat, contrapunteja la resta de diaris, veu discordant en un cor que canta la mateixa cançó a diverses veus. L’efecte que fa és que la política espanyola, avui, és una comèdia en dos actes que transcorre entre l’estafa de la moció de censura de Vox i el boicot a la delegació del Parlament Europeu que volia esbrinar si Espanya és un estat-espia que atempta els drets més elementals dels seus ciutadans.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón