Aquest dissabte és un d’aquells dies estranys en què cada diari obre portada amb un tema diferent. És un d’aquells dies en què l’absència d’un o dos afers dominants permet descobrir què fa bategar als que decideixen la primera pàgina. La Vanguardia aprofita unes declaracions ben calculades del flamant viceconseller Salvador Sabrià per deixar-se anar i castigar un dels seus antagonistes favorits, Carles Puigdemont i, per extensió, al seu partit. Li dedica el títol, amagant-se en les paraules del viceconseller, i també l’editorial, on amonesta paternalment i fa diverses recomanacions pietoses al president exiliat i a Junts: que la llei d’amnistia ja està bé, que no es pot guanyar tot, que desisteixin de la seva hostilitat a ERC (i viceversa) i provin “d’atenuar la seva rivalitat política [i treguin] partit de les seves similituds”, etcètera. 

El País, en canvi, no en diu ni ase ni bèstia de la amnistia i obre amb l’anunci de l’imminent atac de l’exèrcit israelià a l’última ciutat del sud de la franja de Gaza. El diari madrileny no s’ha deixat impressionar per la pirotècnia retòrica al voltant de la llei de l’amnistia i s’ha estimat més deixar el tema en pausa mentre es negocia. És el que es desprèn del seu editorial, on fa una crida a la responsabilitat de Junts per evitar una nova convocatòria electoral i recorda que el marge de maniobra del govern espanyol sobre la llei és gairebé inexistent. El mateix fa l’Ara, que dona el títol principal a la marxa enrere del Departament d’Educació en l’avançament de l’inici del curs escolar decretada l’any passat, quan el conseller de la cosa era Josep González Cambray. El Periódico tampoc no en diu res en portada i el mateix fa El Punt Avui.

Entre les portades dels diaris del Trio de la Benzina, només El Mundo obre amb el desori sobre la llei de l’amnistia, de manera lateral. El tabloide ultra s’ha aficionat a les enquestes a la militància del PSOE i aquest dissabte revela que només un 7% acceptaria “més cessions a Junts”, i que “la majoria” reclama a Sánchez que convoqui eleccions —al contrari que l’editorial d’El País—. L’ABC explica que Hugo Chávez va robar 56.000 milions de dòlars i no se sap on són. Esclar, aquesta és la gràcia dels saquejos de la cosa pública: amagar el botí de manera que no el puguin trobar. En altres temps, si el tabloide monàrquic no tenia tema, recorria a Gibraltar. Ara el nou Gibraltar és Veneçuela. La Razón posa en joc la seva tècnica de sempre: una enquesta. En aquest cas una on el candidat del Partido Popular a presidir la Xunta de Galícia surt amb majoria absoluta. És la contribució del diari del Grupo Planeta a la campanya electoral gallega en favor del PP. Continuarà.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!
 
La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
ABC
ABC
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón