Mai no plou a gust de tothom és el resum que cada any es podria fer de les portades que es dediquen al projecte de pressupostos generals de l’Estat (PGE). Cada diari ho explica diferent. Els diaris de Barcelona es queixen que l’Estat no compleix els seus compromisos i inverteix a Catalunya menys del que li tocaria segons la llei: el mateix percentatge que en PIB de Catalunya representa sobre el d’Espanya. Tots els diaris? No. Hi ha una gradació. El diari de menys grau o el que menys encaixa amb la tradició local de queixar-se i plorar a l’amo és El Periódico, que es limita a donar el percentatge dels PGE que es destinen a Catalunya i a dir que es manté com l’any passat. Ni comparació amb el PIB, ni esment del nivell d’execució. Un títol fred, gens complicat per al govern espanyol. Es complementa la cosa amb una entrevista amb la ministra de Transports, la socialista gavanenca Raquel Sánchez, encarregada de tirar peladilles a la tribu catalana. Es coneix que a ella o al diari els haurà costat trobar una bona xifra per vendre, com cada any, que els PGE són els millors i més socials i progressistes, etcètera. El diari opta per titular que s’ha complert un 40% més que l’any passat, segons la ministra. No es diu “executat” o “liquidat”, que serien els termes més adients. Fa gràcia com es destaca aquest percentatge, tot i saber que, l’any passat, la pandèmia encara torturava l’economia espanyola, de manera que no era difícil fer-ho millor aquest any. Bona sort amb l’execució, que tradicionalment és inferior al 70%.

El següent grau és de La Vanguardia, que remarca en el seu títol la mateixa idea que El Periódico però ho posa més en solfa amb una postil·la vagament crítica o plorosa. L’Estat manté la inversió de l’any passat, però hi ha dubtes sobre l’execució pressupostària. El diari de la Diagonal ho salpebra un xic, doncs. L’Ara i El Punt Avui, en canvi, li foten castanya als PGE en advertir que la inversió de l’Estat a Catalunya queda per sota del seu PIB. El Punt Avui, sense embuts, titula amb les sensacions que genera tot el desori pressupostari: “Menyspreu crònic”. Gràcies, no ho sabíem.

Els diaris de Madrid, també parlen de fira tal com els hi va o com els hi agradaria que anés. En el cas del Trio de la Benzina, han de fer un esforç molt gran de periodisme creatiu per trobar tot de xifres que serveixin per erosionar Pedro Sánchez, el president del govern espanyol. Són uns pressupostos que destinen un terç de la despesa a pagar pensions, es queixa l’ABC, mentre que La Razón torna a parlar —igual que El Mundo, ahir— que els impostos “espremen les classes mitjana i treballadora". Sembla consigna. El País, en canvi, està encantat, i explica que la inversió pública serà la més alta —com ho seran els impostos, que sumaran aquesta mateixa quantitat de diners. El diari busca no maltractar la Moncloa. Un altre dia serà (espera’t assegut, per això). En resum, un any més cobrint les mateixes portades sobre el projecte de PGE.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Mundo
El Mundo
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
ABC
ABC
La Razón
La Razón