El dia de Reis -dels Reis d’Orient, s’entén- se celebra l’anomenada Pasqua Militar, una cerimònia feta a major glòria dels uniformats i de qui se suposa que els mana a tots ells, que no és la ministra de Defensa sinó el Capità General de les forces Armades, una mena de ‘generalísimo’, càrrec que avui en dia recau en la figura de Felip VI, que habitualment fa un discurs grandiloqüent en les formes i absolutament buit en el seu contingut. Molta retòrica i poc missatge. Podríem haver fet apostes jugant-nos els calés que no diria res dels militars que demanen afusellar 26 milions d’espanyols, que ens hauríem fet la barba d’or.

Com es tracta de tradicions, l’endemà els diaris monàrquics s’omplen de portades genuflexes, on parlen del discurs del rei i critiquen el govern de torn si no és del seu color, i amb tota probabilitat, ahir fins a mitja tarda de ben segur que al cap dels portadistes ja hi havia aquesta idea per a les primeres planes d’aquest dijous.

Però per sort o per desgràcia, el rei s’ha quedat sense paper principal a les portades. La revolta trumpista a Washington, amb l’ocupació del Capitoli pel milloret de cada casa devia revolucionar les redaccions dels diaris en plena digestió del dinar de Reis i, a cop de realitat, modificar els plans i relegar Felip VI, en el millor dels casos, al paper de secundari.

abc

Mirem per exemple el diari monàrquic per excel·lència, l’‘ABC’, que treu a tota plana una imatge de llei i ordre amb policies fortament armats i detinguts a terra: ‘Violent assalt al Capitoli dels seguidors de Trump’. Felip VI troba lloc a l’àtic de la portada amb un literal d’aquells que Twitter podria censurar per dubtosa veracitat i més si s’aplica als militars: “Tots estem incondicionalment compromesos amb la Constitució”. Per cert, el Borbó no se salta la pretesa neutralitat política quan defensa la Constitució?

larazon

Donem per fet que ‘La Razón’ també s’ha quedat amb les ganes de posar el rei més gran, però finalment ha hagut de titular ‘Insurrecció als EUA: assalt del trumpisme al Capitoli’. Borbó surt als baixos: ‘El Rei recorda als militars el compromís amb la constitució’.

elmundo

Tres quarts del mateix a ‘El Mundo’, on s’explica que ‘‘Trumpistes’ assalten el Capitoli i Washington declara el toc de queda’. En aquesta portada el Rei també va al soterrani: ‘El rei: “Els militars estan amb la Constitució incondicionalment”'.

elpais

Finalment, ‘El País’ porta com a títol principal que ‘Trump instiga una revolta contra la confirmació de Biden’, il·lustrada amb fotografia de policies pistolers. ‘El Rei recorda als militars el seu deure amb la constitució’ és el titular reial del dia.

elperiodico

lavanguardiaara

elpuntavui

Val a dir que aquesta lògica preval en els diaris catalans, però aquí no faríem juguesques que si no hagués estat per Trump, Felip VI hauria acaparat les portades. En tot cas, aquests són els titulars principals i secundaris: ‘Trump assalta la democràcia’ i ‘El Rei i el Govern central recorden als exèrcits el valor de la Constitució’ a ‘El Periódico’; ‘Els seguidors de Trump assalten el Capitoli quan votava a Biden’ i ‘El Rei insta els militars a complir amb el seu deure constitucional’ a ‘La Vanguardia’; ‘El trumpisme assalta i humilia el Capitoli’ i ‘Segona vacuna contra el covid’ a l’‘Ara’ i ‘Assalt al Capitoli’ i ‘L’Estat, a la cua de les ajudes per la Covid’ a ‘El Punt Avui’.