El matí de Reis hi ha un cert nerviosisme, i no ens enganyem,  perquè hi és entre els més grans i els més petits de la casa. Què li han portat els Reis a Pedro Sánchez segons la premsa espanyola?. Les portades li porten al president en funcions del govern espanyol una investidura, però algunes també li porten una mica de carbó.

La Razón carrega contra Sánchez per “mostrar-se impassible” durant el discurs de la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que aquest diumenge al ple d’investidura va qualificar d’”autoritari” el discurs de Felip VI el 3 d’octubre de 2017, després del referèndum d’independència.

De la mateixa manera, el diari de Paco Marhuenda pica el crostó a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per “no intervenir tot i estar-hi obligada pel Reglament”. Batet sí que va intervenir, i ho va fer després que diversos dirigents unionistes es dirigissin a Aizpurua amb crits de “mor-te”, “terroristes” i “assassins”. Batet va haver de recordar que “va haver-hi altres èpoques en què a aquesta Cambra no es permetia la crítica al govern ni a altres autoritats de l'Estat" i que “per sort aquestes èpoques han passat”.

És petit, però la portada de La Razón aprofita per incrustar una petita imatge d'una portada antiga del diari basc Gara on, diuen, hi apareix Aizpurua entrevistant membres d'ETA.

LR 6 gener

La portada de El Mundo sembla pensada per la mateixa persona: “Bildu insulta al Rei i Sánchez l’acull en la seva coalició de progrés”. Aquest és el titular del rotatiu que no es pot creure que després que “la portaveu de l’esquerra abertzale titllés el rei d’autoritari” Pedro Sánchez “evités defensar-lo en la rèplica”.

EM 6 gener

Més carbó per Pedro Sánchez de la mà de l’ABC, que castiga el president en funcions amb un altre sac de carbó per la seva reacció al discurs de Mertxe Aizpurua: “Sánchez calla davant les ofenses de Bildu a Espanya i al Rei”. L’ABC també porta carbó a Batet per “incomplir el reglament amb els proetarres”.

ABC 6 gener

El País i El Periódico no porten carbó però sí que destaquen que la votació d’aquest dimarts, que previsiblement investirà Pedro Sánchez, serà ajustada. Ja ho diu La Vanguardia que Sánchez serà reelegit demà “si no hi ha sorpreses d’última hora”.

EP 6 gener

EPais 6 gener

LV 6 gener

Per la seva banda, la premsa catalana també està protagonitzada per l'ajustada investidura a la que s'enfrontarà Sánchez. El Punt Avui recorda el poc marge que té el líder socialista per convertir-se en president titulant: "Sánchez, a la segona volta sense marge".

AVUI 6 gener

L'Ara opta per fer-se ressò de les pressions de la dreta "per fer descarrilar la investidura". PP, Cs i Vox han atiat aquest diumenge l'expectativa que algun dels diputats del PSOE o d'alguna de les formacions que li donen suport acabi canviant el sentit del seu vot o no es presenti a la votació i faci fracassar la investidura de Pedro Sánchez, que a hores d'ara comptaria només amb dos vots de diferència, 167 a 165. És el que es coneix com un 'tamayazo', en referència al transfuguisme de dos diputats del PSOE a la Comunitat de Madrid (Eduardo Tamayo i Maria Teresa Sáez) que el 2003 van impedir la investidura de Rafael Simancas.

ARA 6 gener