Ha passat un dia des que el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, es va adreçar al Congrés espanyol i les portades madrilenyes tornen per on solien. Cabra avesada a saltar, fa de mal desavesar. El País d’aquest dijous sembla Moisès baixant del Sinaí amb les taules de la llei entregades directament per nostre senyor Pedro Sánchez. En comptes dels 10 manaments, són els 11 punts que el president del govern espanyol ofereix al nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo, per a arribar a un “pacte d’Estat”, concepte que fa salivar pavloviànament al diari dels progres boomers, tal com li passa a La Vanguardia amb les paraules “pacte”, “moderació” i “diàleg” o a La Razón i l’ABC amb el Gobierno Nacional (aka Gran Coalició), sempre que estigui presidit per Margarita Robles, la ministra de Defensa. Feijóo, que s’ha de veure aquest dijous amb Sánchez ha deixat córrer que acceptarà desbloquejar el Consell del Poder Judicial (CGPJ) si Sánchez accepta una rebaixa d’impostos, la nova dèria de la dreta mediàtica madrilenya (l’ABC obre portada amb aquest tema). Fa tres anys que el mandat del CGPJ va caducar i des de llavors es negocia, es transacciona i es trafica entre els dos partits dinàstics per renovar-lo, però l’òrgan de govern de la judicatura és independent eh. Ja saps que l’exèrcit de Putin no fa la guerra a Ucraïna sinó una “operació militar especial” per “desnazificar-la”. Endavant. Sí a tot.

El Mundo, que és més murri i es mira amb l’ull esquerre la possibilitat que aquest parell s’entenguin com en Els Bons Vells Temps del Bipartidisme, obre portada amb una enquesta a la militància del PSOE (sic) on prova de tirar a sobre de Pedro Sánchez el suposat (o fabricat) desacord de les bases socialistes amb la possibilitat d’una Gran Coalició. El tabloide ultra té agenda pròpia i és més partidari que el PP pacti amb Vox. Això no ho pot dir en públic però el diari prova de bloquejar qualsevol altra sortida política al PP, de manera que aquest acord de la dreta extrema amb l’extrema dreta caigui de madur amb aquella naturalitat. Quan hi havia Pablo Casado (ACS), que no sabia on era, al diari li resultava més senzill jugar el joc. Feijóo sembla d’una d’una altra pasta —o no, perquè diu, diu, diu amb la boca petita que de Vox no en vol saber gran cosa però, de fet, manté tots els acords amb l’extrema dreta vius. La Razón s'afegeix a la festa entrevistant Rocío Monasterio, la lideressa de Vox. Quin horror si Feijóo s'acosta a Sánchez, diu ella.

Així doncs, tenim als dos diaris més venuts de Madrid tibant la corda en direccions oposades, fent la preparació artillera prèvia al combat d'aquest dijous entre Sánchez i Feijóo. El Mundo s'hi posa de cul i explica que la militància del PP pensa que Sánchez és menys propens al pacte que Feijóo, mentre El País tracta de presentar la cosa de manera que si no hi ha cap acord es vegi que ha estat Sánchez qui proposa i Feijóo qui s'hi oposa. Demà ho sabrem tot. Qui en surt guanyant, si se’n pot dir així? Doncs La Vanguardia, que titula amb escepticisme que són gairebé nul·les les expectatives d’acord entre els dos capitostos dels partits dinàstics espanyols. Si n'hi ha podrà dir que han superat les desavinences i si no n'hi ha s'apuntarà al ja ho deia jo. Ni per tu ni per mi. Una mica de cafè, una mica de llet.

EP

El País

 

LV

La Vanguardia

 

ABC

ABC

 

LR

La Razón

EPC

El Periódico

 

EPA

El Punt Avui

ARA

Ara