Que els grans diaris espanyols són, en essència, madrilenys, és una obvietat que aflora especialment amb notícies com la no-renovació de Leo Messi. Malgrat que la notícia hagi fet la volta al món, encapçalat noticiaris i donarà prou teca els pròxims dies per garantir el sou dels periodistes esportius de mig món, amb una ràpida llambregada al quiosc d’aquest divendres, 6 d’agost del 2021, n’hi ha prou per veure la diferència de criteris informatius entre els diaris catalans i els espanyols. Messi és gran a Barcelona i immens arreu del món, però per a la premsa de Madrid és minúscul. I encara gràcies.

elperiodico

Anem de gran a petit pel que fa al tractament de la notícia de la marxa del jugador del FC Barcelona: El Periódico ofereix una portada només reservada per a grans ocasions, portada a tota plana de Leo Messi d’esquena i el titular ‘Increïble’. Al subtítol, ‘El Barça comunica per sorpresa que Messi marxa i culpa LaLiga de la sortida’.

ara

El segueix en grandària l’Ara, que troba lloc als baixos per parlar d’altres temes, com ara ‘Alerta per l’augment de crims masclistes a Catalunya’, però dedica ben bé cinc sisenes parts de la frontal a informar que ‘El Barça no pot renovar Messi’. Afegeix aquest diari que ‘El club culpa la Lliga de dificultar la continuïtat del davanter’ i ‘Una gran retallada de la massa salarial de l’equip evitaria la sortida’.

elpuntavui

El Punt Avui també en dedica la pràctica totalitat de la primera plana, tot i uns baixos on informa que ‘La Moncloa acut al Constitucional, tot i el compromís d’evitar litigis’. El titular principal és ‘Adeu a Messi’ i entre altres subtítols afirma que ‘Un gir radical de guió en l’últim moment deixa el club desconcertat i Messi, abatut’.

lavanguardia

I tampoc es queda curta La Vanguardia, amb la mitja plana superior dedicada al comiat del futbolista: ‘Messi, trist adeu a una era prodigiosa’. ‘El Barça al·lega causes “econòmiques i estructurals” per a no renovar el crack’, afegeix aquest diari.

elpais

I si els diaris catalans fan de Messi el protagonista de les portades i en publiquen fotografies en gran format, a l’altra banda del quiosc la presència de Messi empetiteix. El País guarda les formes i li cedeix un bloc a la part alta, tot i que sense foto: ‘El Barça anuncia que Messi no segueix’. El titular principal és ‘Cinc autonomies advoquen perquè la vacuna sigui obligatòria pels sanitaris’ i la foto pel medallista olímpic espanyol, l'escalador Alberto Ginés.

elmundo

El Mundo passa als baixos la notícia, també sense foto, per informar que ‘Messi deixa el Barça’. Atenció a un dels subtítols: ‘Florentino Pérez i Joan Laporta van a la guerra contra Tebas per frenar la milionària inversió del fons CVC’. El titular principal d’aquest diari és ‘El govern espanyol dona ales a un impost contra Madrid’, i la foto, també per a l’escalador Ginés.

larazon

Més menut apareix a La Razón, on només mereix un destacat amb foto on s’explica que ‘Messi deixa el Barça: el club culpa LaLiga del seu adeu’. El tema principal és per informar que hi ha una suposada ‘Crisi entre els separatistes per les cessions de Sánchez’.

abc

I el premi al més petit de tots és per a l’ABC, que dedica la portada als medallistes olímpics espanyols d’ahir amb el titular ‘Escalada d’Espanya a Tòquio’ -cal notar que un dels ors és en escalada-. El futbolista apareix a la part de dalt amb petita foto i el titular ‘Messi marxa del Barcelona’ i el subtítol ‘El club al·lega “obstacles econòmics i la normativa de LaLiga” per no renovar a qui ha estat la seva estrella en els últims 20 anys’.  

 

Imatge principal: Messi amb fons negre, per augmentar el dramatisme / Efe