El Partit Popular s’ha salvat d’una i bona aquest divendres. L’augment de la inflació ha estat el títol alternatiu i l'aixopluc que ha estalviat al partit dretà presidir les portades. Malgrat que el Banc Central Europeu pensa que la pujada de preus serà un efecte passatger, gairebé tots els diaris obren la primera pàgina amb aquest fenomen, que no agafava aquesta magnitud des de l’any 1992. L’alternativa era la condemna a l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, i al mateix partit, per haver pagat amb diner negre de la caixa B les obres de reforma de la seu central, al carrer Gènova de Madrid. Als jutjats encara s’investiguen un bon paquet de casos de corrupció relacionats amb dirigents del PP, però els casos que s’han jutjat fins ara el pinten com una màquina de fer diner negre.

És curiós que el Tribunal de Comptes, que fiscalitza la comptabilitat dels partits polítics —aquesta és una de les principals tasques que té encomanades— mai s’hagi adonat de les irregularitats que es van acreditant a còpia de causes i judicis. O potser no ho és tant, de curiós. El Periódico de España titula dient que aquest cas posa de relleu els obstacles que el PP ha posat a l’acció de la Justícia. Tot quadra d’una manera inefable si consideres una notícia que publica El País. Enrique Arnaldo, un dels jutges proposats pel PP al Tribunal Constitucional, va estar-se 20 anys fent negocis amb diverses administracions públiques, la majoria governades pel PP. També ha participat en 153 activitats de la FAES, la fundació del mateix partit. Etcètera. És el currículum perfecte per exercir amb la imparcialitat i prudència que es demana a qualsevol jutge del Tribunal Constitucional de qualsevol Democràcia Consolidada, oi? Si ens queixem de Polònia i d’Hongria perquè el poder polític coarta l’activitat dels tribunals, què hem de pensar d’Espanya a propòsit del magistrat Arnaldo?

Valtònyc no surt

També ha perdut protagonisme a les portades una bona notícia: l’últim trimestre han trobat feina més de 350.000 persones, de manera que ja són més de 20 milions els ocupats, una dada que no es donava des del 2008. L’atur està al 14,5%, una taxa que a Espanya se situa en la banda baixa. Naturalment, tampoc apareix en portada (fora de les d'El Punt Avui i de l’Ara) la sentència del Tribunal Constitucional de Bèlgica que declara inconstitucional la llei d'injúries a la monarquia d'aquell país, del 1847. La Justícia espanyola feia servir aquesta llei —que tipifica com a delicte insultar el rei— per argumentar l'extradició del raper Valtònyc per una cançó on insulta el monarca espanyol. És a dir, que per defensar-se de la Justícia espanyola, Valtònyc havia de carregar-se una llei belga —val a dir que en desús— i ho ha aconseguit. Si això no és notícia de portada…

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR

EPE