A l’hora de llegir una portada, els petits detalls entre línies expliquen moltes coses. Avui és tan mal dia com qualsevol per fer una lectura d’aquesta mena, perquè les portades mostren més diferències que de costum i perquè acarant-les es poden veure els biaixos de cada casa. Per exemple, La Razón es lamenta que els “presos separatistes obtenen la semillibertat en complir només el 20% de la condemna”. Atenció al “separatistes” (és delicte ser separatista?) i al “només”, com volent dir que els ho regalen. La Vanguardia, en canvi, diu que “Els presos de l’1-O obtenen la semillibertat gairebé tres anys després”. Compara el “tres anys després” —tres anys de presó, de privació de llibertat— amb el “només el 20% de la condemna”. La Razón queda retratat com un diari punitiu que exigeix revenja, malgrat que la decisió de concedir el tercer grau s’ha pres amb la llei a la mà.

El Mundo, que tant li fa sis com seixanta, menteix directament i diu que és la Generalitat qui ha atorgat la nova classificació als presos polítics. En realitat ho han fet les juntes de cada presó, com és de llei. Ho saben perfectament, però pensa el lladre que tothom roba. També sembla ofès perquè s’ha decidit “en temps rècord”. La classificació d’un pres no depèn del temps que ha estat empresonat.

L’Ara té la sensibilitat de destacar en la foto sobre aquesta informació la consellera Dolors Bassa i no algun o tots els presos de Lledoners (no offense). Algú en la reunió ha hagut de triar aquesta foto deliberadament —és a dir, que no ha estat una casualitat— i això està molt bé.

Últim detall del dia, la baixa qualitat de la dreta impresa madrilenya a l’hora d’entendre la decisió del govern espanyol de condicionar els ajuts a les empreses al fet que no reparteixin dividends. La Razón fa un titular babau (“el govern marcarà les empreses”, com si no ho fes sempre) i tant l’ABC com El Mundo atribueixen la mesura a les exigències bolivarianes de Podemos, etcètera.

Aviam, són ganes d’enredar la gent. És una condició recomanada per la Unió Europea. El mateix Luis de Guindos, vicepresident del BCE i exministre d’Economia de Mariano Rajoy, ja ha avisat aquesta setmana els bancs que vagin oblidant-se dels dividends un o dos exercicis. També ho recomanen The Economist (en tres o quatre editorials, és fàcil de trobar) i el Financial Times (ídem), que no són publicacions del ministeri d’Exteriors de Veneçuela. Com que aquells diaris madrilenys no són rucs ni curts, haurem de pensar que ens volen encabronar amb una bola. Tan fàcil com era dir que la recessió la pagaràs sobretot tu…

LV

LR

EM

ABC

ARA

EPC

EP

EPA