La tradicional pluja de milions per Catalunya que promet el ministre de Foment de torn apareix discretament a les portades d'avui dels diaris de Barcelona, que ja saben que els Reis són els pares i li costa més deixar-se ensarronar. Són molts anys de parar la galta. El ministre José Luis Ábalos, sabent que venia a una plaça difícil, es va voler adornar. Molt flamenc ell, va arribar a dir que “els catalans estaran encantats”. Sempre aquest impuls que dona confondre política i màgia, on només el fet de dir algun encanteri causa el prodigi meravellós. En anteriors capítols, Ábalos ha promés que el corredor mediterrani estarà llest el 2025 i que hi haurà una nova etapa de diàleg amb el Govern.

Avui, però, la portada que ha de desanimar més al titular de Foment és la d’El Periódico. El diari ha passat d’encunyar l’expressió “pluja de milions” a tota castanya el 29 de març del 2017, a arraconar en un quadret amagat de la primera d’avui la inversió promesa aquesta setmana per Ábalos. Per què els 4.000 milions de Rajoy van merèixer tant i els seus 6.345,92 milions tan poc? (És una pregunta retòrica). L'Ara ni en fa esment en portada.

EPC pluja milions

La Vanguardia, sempre amatenta al poder i als poderosos —i per molts anys— en fa una mica més de festa. Ho anuncia amb una postal molt bonica de l’estació de la Sagrera i ho celebra en un editorial que sembla qualsevol de les desenes d’editorials que s’escriuen, gairebé automàticament, sobre aquesta mena de promeses i anuncis. No hi manca cap dels al·leluies tradicionals del gènere: “compromís amb la millora”, “retard històric”, “comissió mixta”, “inversions importants encara que insuficients”, “la societat catalana ha demostrat paciència”, etcètera, etcètera. Això. Un clàssic.

L’únic diari que s’ho creu com vol el ministre és El Punt Avui —hola?— que fa una portada entusiasta en la línia de Bienvenido Mister Marshall. Serà que encara transiten la part baixa de la corba d’aprenentatge en qüestions de climatologia inversora estatal. Ara bé, amb El Periódico, és el diari que es manté combatiu pel que fa a l’escàndol de l’incendi de la nau de Badalona plena de migrants. Hi van morir tres persones però en podien haver estat cent. El Punt parla de la vergonyosa batussa entre partits, que no se’n saben estar ni el dia de dol. El Periódico, que té la mà trencada en aquestes causes —i per molts anys— parla “d’una dècada de passivitat total de les autoritats”. De les autoritats, d’acord. I del periodisme, potser massa pendent de pluges de milions fake.

EPC

LV

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR