La meitat dels espanyols creu que ETA encara actua. La dada prové d’una enquesta de GAD3, un referent en la demoscòpia espanyola actual, i El Mundo la du en portada com a subtítol d’aquest títol: El 60% dels joves no sap què va simbolitzar Miguel Ángel Blanco. Recordem-los-hi. El 1997, Blanco, regidor del PP a l’ajuntament biscaí d’Ermua, va ser segrestat i assassinat a sang molt freda per ETA. El crim, horrible i cruel, va ser el detonant d’un vast moviment popular, intens i persistent contra la banda terrorista. També marca l’hora que s’acaben les contemplacions amb els terroristes —incloses algunes de bona llei, com les que de tant en tant assenyalen els tribunals europeus o es veuen a la sèrie televisiva Patria. El PP i el seu entorn van saber cavalcar amb molta arteria aquella onada de mans blanques. Se la van apropiar fins a degradar-la en la trista caricatura del “tot és ETA”, que resumeix, mal que bé, la meitat del discurs i de la pràctica polítiques de la dreta espanyola i d’una certa esquerra, decrèpita i rància, que li fa de sagristana.

Esclar que no pot abellir a ningú que Miguel Ángel Blanco passi desapercebut entre el jovent. Però també fa pensar que El Mundo no s’adoni que a la gent jove de totes les èpoques li passa el mateix. Ves a preguntar als adolescents alemanys, russos o espanyols qui era Hitler, Stalin o Franco. El 2008, en un examen on universitaris de 21 anys havien de comentar la portada d’El Periódico de la victòria d’Obama, un dels que s’examinava, tot assenyalant la foto, enorme, del personatge que presidia la pàgina, va dir amb admiració: “Que cracs, posen la foto del pare de l’Obama!”. El professor va aturar l’examen, alarmat. Només 4 dels 20 alumnes sabien que el personatge de la foto, enorme, era Martin Luther King. Només un havia escoltat el discurs I have a dream del 1963. És així, no hi ha res a fer i no cal trencar-s’hi gaire el cap. Són una gent magnífica: ho aprenen després. És a dir, que fa l’efecte que El Mundo s’escandalitza de franc i de mala fe.

Sembrar por i odi

Potser encara és més inquietant que el diari no es lamenti tant perquè la meitat dels espanyols creu que ETA encara opera. L’últim atemptat de la banda és del març del 2010. Fa més de deu anys! La seva dissolució i desarmament és del maig del 2018. D’una i altra cosa se n’ha informat a bastament…

…o no. Perquè ens com El Mundo no han deixat de brandar el qualificatiu etarra o terrorista per pintar els que consideren la anti-España. El govern de coalició PSOE-Podemos perquè suma els vots de Bildu. El PNB perquè promou la reforma de l’Estatut basc. L’independentisme català “perquè també persegueix trencar Espanya”. Els indignats del 15-M (potser tampoc no se’n recorda ningú) perquè… I així tot. Com volen que tanta gent de bona fe no cregui que ETA encara opera, contra tota evidència, si no paren de dir-li que tot és ETA, reencarnada en tot aquell adversari polític que es vol atacar, destruir, anorrear? Potser a El Mundo ja li va bé així.

Per què deu ser? A què es deu aquesta memòria selectiva de la gent, que té per vius els assassins i s’oblida dels seus campions? Entre els responsables d’aquesta amnèsia desoladora tal vegada cal comptar-hi els que s’ocupen de mantenir l’opinió pública en aquest estat, capaços de malvendre la pau i sembrar el desassossec, l’odi i la por per treure’n rèdit electoral o mediàtic a costa de degradar la convivència. Mantenir viva ETA acaba en això: els herois són bandejats i la mentida s’infla. Saps aquell mosso que li va dir a un agent rural “La República no existeix, idiota!”? Potser caldria insistir a diaris com El Mundo: “ETA no existeix, idiota!”

 

Foto: Manifestació després de l'assassinat de Miguel Ángel Blanco, 1997

EM

EP

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA