Les portades d’avui retornen al vell relat d'un Pedro Sánchez en mans de Pablo Iglesias, mentre algunes ministres sensates —abans era Margarita Robles, de Defensa; ara és Nadia Calviño, d’Economia— mantenen el rumb del vaixell. Fins i tot El País s’abona a aquesta narrativa, donant per guanyadora la vicepresidenta d’Economia, amb el suport d’alguns dirigents regionals del PSOE —segons El Mundo. En canvi, La Razón ho explica per la via de remarcar l’addicció de Sánchez al tòxic Rasputin podemita. La Vanguardia parla de la "necessitat" d'una nova pròrroga de l'estat d'alarma. Quina "necessitat" hi ha, no ho explica.

Aquesta història —que ja va agafant aire d’episodio nacional— ja te la saps malgrat que canviïn els protagonistes. La diferència amb el relat anterior és que ara Sánchez ha aconseguit emprenyar tothom, singularment les patronals, que tenen molt bona entrada en gairebé totes les terminals mediàtiques del país. La voluntat d’encabir qualsevol fet o esdeveniment en aquest relat ha agafat volada gràcies a la menor pressió de la covid-19 —menys casos, menys morts, més desconfinament—, cosa que permet als diaris dedicar més recursos i més espai a la politiqueria, al control del poder, etcètera. És això: en la mesura que el problema sanitari decau —i que duri— la qüestió política recupera terreny.

Després hi ha la bola que ha fet rodar Fernando Simón: la Generalitat de Catalunya no compta bé els morts, hi ha perill de rebrot, etcètera. Naturalment, a diaris com El Mundo, l’ABC i La Razón els ha faltat temps per escandalitzar-se i posar-ho en primera pàgina. Alguns diran que és una mostra de complexe d’inferioritat, perquè a aquests diaris els molesta que la única autoridad competente hagi acabat per adoptar “les propostes de Torra”, i en aquest embolic de comptar les víctimes han vist l’ocasió de treure’s l’espina.

L’explicació és més senzilla. La única autoridad competente només considera morts per covid-19 als certificats per un test PCR. La Generalitat suma les xifres de morts que arriben de les funeràries, encara que no tingui constància fefaent que la causa mortis és la pandèmia. De fet, el mateix Ministeri de Sanitat ha hagut de reconèixer que no hi ha cap rebrot a Catalunya i que les diferències en les xifres es deuen a dues maneres de comptar els morts. S’agafa abans a un mentider que a un coix, encara que un cop posada la bola a rodar, empaita-la si pots.

Bola extra. Fixa't en la foto de l'ABC: Isabel Ayuso sembla que imposa la mà al noi, com qui fa un miracle. ¡Detente, virus! La imatge es combina amb el titular "Més a prop de la sortida". Conclusió: la presidenta taumaturga, la guia que dirigeix Espanya cap al final del túnel.

EP

EM

LR

ABC

LV

EPC

EPA

ARA