Poc després d'anunciar que, per fi, a partir de dilluns tots els territoris d'Espanya entraran com a mínim en fase 1, el ministeri de Sanitat ha fet públiques les dades actualitzades sobre l'evolució del coronavirus a l'Estat. Els resultats acompanyen. A punt de complir quatre setmanes des de l'inici de la desescalada -que va començar el 26 d'abril amb el permís de sortida dels nens- el govern espanyol no ha detectat cap rebrot destacat. En les últimes 24 hores han perdut la vida 56 persones amb Covid-19, segons el comunicat del ministeri. El total acumulat puja ja a 28.628. 

Des de diumenge passat que la mortalitat diària se situa a la cota més baixa des de l'arribada del coronavirus, per sota del centenar de defuncions. De la mateixa manera, sembla que la transmissió del virus també s'ha frenat. Ja fa dies que els nous positius que es notifiquen cada dia no passen del mig miler en el conjunt de l'Estat. A principis de maig eren el doble i fa només un mes els infectats creixien a un ritme vuit vegades més alt que ara. 

Entre ahir i avui, el ministeri ha registrat 446 nous contagis, detectats a través de proves PCR. En total són ja 234.824 infectats des de l'inici de la pandèmia. A aquests cal sumar els 47.080 que s'han confirmat amb un test serològic, el que identifica si s'ha passat la malaltia a partir de la detecció d'anticossos. 

Desquadren les dades de Catalunya

Fent un anàlisi a fons de les dades, salta a la vista que la diferència de morts entre ahir i avui no són els 56 que comunica el ministeri, sinó 688. Un decalatge enorme que s'explica per Catalunya. Segons l'informe del ministeri, el govern català "ha notificat més difunts de dies previs pendents d'assignació de data de defunció". Des del comitè d'experts de Moncloa expliquen que les dades que estan rebent de Catalunya "són incongruents" i que aquesta comunitat autònoma "està revisant la sèrie". Passa el mateix amb els contagis. 

El coordinador d'Alertes i Emergències Sanitàries de Moncloa ha expressat la seva "preocupació" pel problema en la transferència de dades de Catalunya, perquè no els permet fer un anàlisi acurat de la situació real actual. 

Escala Logarítmica