La sort de l’economia mundial —del teu benestar— és més que mai a les mans dels científics, metges, personal sanitari i funcionaris públics que ara mateix s’afanyen en contenir l’epidèmia del Covid-19, el coronavirus, sigui accelerant la recerca d’un remei (trigaran un any), sigui amb la cura dels malalts i altres víctimes (el virus ja ha fet més de 2.000 morts arreu), sigui enllestint i posant en marxa plans de contingència pel cas que la infecció s’escampi als països respectius i ho afecti tot, especialment l’economia (ahir van caure les borses d’arreu del món i tots els experts rebaixen les previsions de creixement per aquest any, que ja eren ben justes).

La millor prevenció és a les teves mans. Literalment. El consell de l’Organització Mundial de la Salut és rentar-se les mans sovint, especialment abans dels àpats —i dur una mascareta si és el cas. Els gels de rentat en sec amb un mínim del 60% d'alcohol també són eficaços contra els virus respiratoris si no es disposa d'aigua corrent. Els experts recomanen mullar-se les mans amb aigua tèbia, ensabonar-se-les i fregar-se-les bé almenys 20 segons, tot assegurant-se que en quedin nets tots els racons: palmells, dors, dits... Tots. Esbandir-se-les amb aigua abundant i eixugar-se-les amb una tovalolla neta, millor d’un sol ús. Mans netes. Ara mateix, és el millor remei a l’abast.

El coronavirus infecta tant animals com persones. Causa una varietat de malalties respiratòries, des d’un refredat comú fins a d’altres més perilloses com la síndrome respiratòria aguda greu o SARS. Segons la recerca actual, sembla moderadament infecciosa i es transmet a través de l’aire. Els científics han estimat que cada persona infectada la pot encomanar a entre 1,5 i 3,5 persones si no es prenen mesures efectives de contenció.

El primer impacte, enllà dels morts i malalts, el rep l’economia. La Xina, fàbrica del món, ha tancat o restringit els transports, les escoles i els mercats. Gairebé no es treballa. Gairebé no es gasta. Els esforços per contenir el virus limiten l’activitat de les fàbriques, interrompen les cadenes de subministrament i aturen la despesa i les compres. “Són impactes més difícils de gestionar que l’ansietat d’empreses i d’inversors”, explica avui The Economist. És una situació de doble tall. Frena la demanda: si deixem de gastar, el creixement s’alenteix i la inflació cau. Alhora, afebleix l’oferta: els preus, la inflació, poden enfilar-se malgrat que l’economia trontolli.

Aquest episodi —en un mes, el virus ha saltat (i fet morts) de la regió xinesa de Hubei a Corea del Sud, a Iran, a Itàlia…— és un recordatori de la cara fosca de la globalització i, alhora, que l’esforç global serà decisiu per redreçar la situació. L’esforç global i les mans netes. Keep calm i renta’t les mans.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR