“Vertigen” és la paraula que fa servir El País per descriure l’estat del PSOE. “A la desesperada” és com ho retrata El Mundo. És un miracle que aquests dos diaris gairebé coincideixin en la valoració del batibull en què s’ha submergit la vida política espanyola a causa de la tancada sorprenent del president del govern central a la Moncloa per a meditar sobre el seu futur. Els socialistes han convocat aquest dissabte a la militància davant la seu central del partit perquè expressin el seu suport al líder, que ja fa 48 hores que no diu ni ase ni bèstia, mentre els aliats parlamentaris, desconcertats, no saben quina cara fer, i l’oposició reclama que plegui, alhora que l’acusen de coaccionar a la justícia, deixar Espanya sense timó i als ciutadans sense líder i, esclar, de totes les plagues d’Egipte.

Els diaris no aporten gaires notícies, més enllà de certificar la commoció política. Diu El Periódico que cada cop més dirigents socialistes pensen que Pedro Sánchez dimitirà, però no s’atreveix a titular amb aquest material. El País i La Vanguardia, en canvi, posen l’accent —també en un subtítol, un text secundari— en el fet que el PSOE no gosa entrar en el debat successori. El Mundo aprofita l’avinentesa per publicar una declaració anònima, aparentment procedent de les files socialistes, que acusa el PSC de deslleialtat i traïció, com volent dir que aquest desori també ve de Catalunya. La Vanguardia obre dient que el PP va posar la policia patriòtica de l’excomissari José Manuel Villarejo a espiar al sogre de Sánchez.

La confusió és formidable i s’ha menjat qualsevol altre afer, en especial la campanya de les eleccions catalanes del 12-M, on la desaparició de Sánchez protagonitza els actes de gairebé tots els partits. Només hi ha dos diaris que no en diuen res en portada: l’Ara i El Punt Avui. La situació conflictiva de les presons catalanes, que no fa ni dues setmanes era notícia principal a tots els diaris, ha desaparegut del mapa, malgrat que, aquest divendres, el Govern i els sindicats han arribat a un acord per desencallar aquesta contesa. L’Ara obre portada amb aquest tema. Cap altre diari en diu res. Tampoc fa gaire sort en les primeres pàgines l’atur, aquest primer trimestre ha crescut més del que és habitual: 117.000 aturats més contra una mitjana de 27.000 en l’última dècada. Hi fan alguna referència menor en portada tots els diaris fora de La Vanguardia. L’ostracisme voluntari de Pedro Sánchez ho tapa tot. I encara queden 48 hores per saber com s’acaba.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón