Fins a 40 europarlamentaris, la majoria espanyols, han intervingut en el debat sobre la llei d’amnistia que el Congrés espanyol tramita des d’aquest dimarts. Carles Puigdemont hi assistia des del seu escó de Brussel·les i no ha intervingut en cap moment. Després ha dit que ha estat un circ, com acredita la fotografia de portada de l’ABC. S’hi endevina un Parlament Europeu gairebé buit —són 705 diputats— on un senyor del PP, dret, fa el mateix posat que el Cristòfor Colom del port de Barcelona: cara d’indignació, aspecte d’estar cridant, el braç allargat assenyala amb l’índex de la mà dreta a algú que no surt a la imatge. És d’una solemnitat estrafeta, tan banal com el contingut del mateix debat. 

La Vanguardia mata la comèdia amb un títol de portada com un cop de martell: “Brussel·les eludeix la pressió del PPE i es posa de perfil sobre l’amnistia”. És a dir, que la Unió Europea recomana a la dreta i l’extrema dreta espanyoles que prenguin til·la (“és un afer intern”, ha dit el comissari de Justícia, el conservador belga Didier Reynders) mentre esperen que s’aprovi la llei d’amnistia i la Comissió Europea “vigila de prop” tot el procés parlamentari. Pel tabloide monàrquic això alinea Espanya amb Polònia i Hongria, la típica mentida que explica més la mentalitat i la pràctica política de les dretes espanyoles i del seu aparell mediàtic que la realitat del seu país.

Altres portades obren amb la “pausa humanitària” pactada dimarts entre Israel i Hamàs amb la mediació de Qatar i el suport dels EUA. Aturaran els combats aquest dijous i fins dilluns per alliberar 50 ostatges (a canvi d’uns 150 presoners palestins) i permetre l’entrada de més ajuda humanitària a Gaza. Fa l’efecte que les portades venen l’acord pel que no és i donen una esperança sense gaire fonament. 

Pròpiament, no és un alto el foc ni una treva perquè, de moment, no altera la dinàmica que motiva Israel a fer la guerra: eliminar completament Hamàs i rescatar els ostatges. L’acord existeix perquè compleix parcialment aquest últim objectiu. L’aturada dels combats sempre és una bona notícia, tant per als ostatges intercanviats com per als gazians. L’acord s’ha signat sobre els 1.200 israelians assassinats per Hamàs aquest 7 d’octubre, els més de 14.000 palestins morts per l’exèrcit israelià en 47 dies de guerra (més de la meitat són dones i nens), i 1,7 milions de desplaçats, segons el Ministeri de Salut de Gaza. Un cop acabi aquesta pausa, però, la guerra continuarà. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!

 

La Vanguardia
La Vanguardia
ABC
ABC
Ara
Ara
El Periódico
El Periódico
El País
El País
La Razón
La Razón
El Mundo
El Mundo
El Punt Avui
El Punt Avui