Avui va tot ple de fotos de cues. Als diaris de Barcelona, les fileres de cotxes per entrar a la Cerdanya i el Ripollès. Als diaris de Madrid, el tap de camions a la frontera francobritànica. Les imatges de les cues a les mai ben ponderades comarques cerdana i ripollesa són les de sempre. Ja les has vist abans en altres indrets i ocasions. Potser és hora de dir que cal un fotògraf innovador pel que fa a cues i embussos d’aquesta mena. Potser no s’hi pot fer res i el tractament fotoperiodístic del tema és ja irreformable.

És interessant comparar les fotos de les portades dels diaris madrilenys. Mentre El País publica una foto d’aquestes de compartir en xarxes socials —uns xofers en agradable companyonia—, El Mundo i l’ABC trien unes fotos on es veu als camioners rebent de la policia o la policia estomacant els camioners, que ve a ser igual encara que no sigui el mateix. Hi ha uns 5.000 camions fent fila per sortir del Regne Unit aquests dies abans de les festes de Nadal mentre s’escampa per aquell país una mutació més encomanadissa del virus de la Covid-19. Això vol dir que hi ha molts nervis entre tots els protagonistes i pacients de l’embús colossal: conductors, duaners, policia… Haurà passat tot el que cau entre la imatge idílica d’El País i les fotos de violència d’El Mundo i l’ABC.

Per què uns diaris trien una foto i uns altres una altra? És complicat. Les fotos de castanyots i batusses tenen més ganxo, criden més la vista i l’atenció, cosa que les portades dels diaris impresos agraeixen sempre. La foto dels xofers confraternitzant potser és més representativa de la situació que les imatges de baralles, però. L’estat de la frontera no és de batalla campal, cosa que pot deduir-se fàcilment de les imatges de les teles, webs i xarxes socials, i del seny de pensar que només que 1.000 dels 5.000 conductors es revoltessin, la policia ho passaria molt malament i en tindríem notícies, sobretot dels hospitals.

Es pot dir que unes fotos expliquen la situació millor que altres? Es pot dir tot el que es vulgui si es fa amb educació. Però si fa dies que parles de la situació a Dover en termes de “ratera”, “parany”, “cul de sac”, “carreró sense sortida”, “caos”, etcètera, és lògic que facis servir fotos a l’alçada (o baixada) d’aquest relat. Sigui com sigui, el que dona la notícia de debò en portada és El País: la UE i el Regne Unit estan a mig pam de pactar el Brexit, cosa que acabaria amb l’embús de 5.000 camions a la M-20 a l’alçada de Dover. L’embús és el dit i l’acord la lluna i, ja ho saps, idiota és el que es queda mirant al dit.

LV

EPC

EPA

ARA

EP

EM

ABC

LR