Totes les portades tenen avui els canvis al Consell de Ministres. El més impenetrable i envitricollat és el d’El Periódico, que diu que Miquel Iceta arriba “per gestionar la cogovernança” i ho vol explicar al subtítol: la seva “missió” és “conciliar amb Catalunya”. Carai. Sembla escrit en un codi secret que només entenen els iniciats, els gurús del màrqueting i els seguidors de l’Ibai Llanos. Val a dir que no és el tema principal de la portada, dedicada a l’esperança d’un nou antiviral potentíssim fet a Galícia que ja funciona en ratolins. L’Ara sí obre amb el nomenament ministerial del primer secretari del PSC i diu que Pedro Sánchez li entrega “la carpeta catalana”, que és com en diuen ara del que sempre s’havia anomenat “la qüestió catalana”. Ja saps, res canvia si res canvia —és broma eh, ara que no s’enfadi ningú.

Pels que coneixen el percal i es dediquen al noble art de comentar portades activament o passiva, l’arribada de Miquel Iceta a Madrid genera grans expectatives. Enormes. No per veure com gestiona la cogovernança i concilia amb Catalunya —que també, sigui el que sigui tot això— sinó perquè la dreta impresa madrilenya no sap la que li ve a sobre. Avui l’ABC ja deixa anar la llesca avisant als seus lectors que Espanya està “en plena crisi independentista” i que tot plegat estarà en mans del PSC, amb un deix d’horror, com un majordom que anuncia als marquesos que la pubilla ha fugit amb el mosso de l’establia. Hi posa una foto d’Iceta, perquè quedi clar qui hi ha a la diana.

La Vanguardia, El Punt Avui i El País fan una presentació més aviat administrativa de la minicrisi de govern. Proven de posar-hi una punta de sal, però meh. El diari dels Godó  rebaixa l’abast de la cosa i el diari madrileny també, encara que parla de “futur sota pressió”, que és una figura retòrica per emocionar al lector amb fum. L’un i l’altre fan mans i mànigues per no dir que Illa plega en un moment duríssim de la tercera onada de la pandèmia, potser igual que els diaris que promouen Iceta com una mena de ministre-esperança per Catalunya. A El Punt Avui se’l veu empipat amb la campanya de vacunació, que va “a pas de tortuga”, diu.

El Mundo no obre amb la cosa ministerial. Titula amb una de les seves dèries: la Moncloa vol canviar el sistema de nomenament dels membres del Poder Judicial (CGPJ). Com tothom sap —també El Mundo, que ja no enganya ningú— els trien els partits polítics però d’una manera tan hàbil que sembla que ho facin els jutges mateixos. El govern espanyol ja es va enrampar fa uns mesos a Brussel·les provant de reduir les majories parlamentàries per nomenar el CGPJ, una cacicada que han oblidat, sembla. En realitat, el govern espanyol vol canviar la llei per evitar que el Poder Judicial en funcions faci nomenaments, com fa de dos anys ençà, quan va caducar el seu mandat. Aquest diari vol fer passar bou per bèstia grossa dient el nom de la Comissió Europea en va.

EPC

ARA

EPA

LV

EP

EM

ABC