Estava cantat. Les portades dels diaris del Trio de la Benzina es publiquen amb una missió —empastifar tant com sigui possible a Pedro Sánchez, al seu govern i al seu partit— i se sabia que el seu títol principal sortiria de la compareixença de l’exministre de Sanitat, Salvador Illa, en la comissió del Congrés que investiga la compra de material sanitari durant la pandèmia. Illa ha deixat amb un pam de nas als seus interrogadors, especialment als partits amb els quals s’enfronta a les eleccions catalanes del 12-M. Ha regalat un titular, però: ell mateix es va reunir un cop amb Koldo García, l'exassessor del ministre José Luis Ábalos, acusat de cobrar comissions a canvi d'aconseguir contractes de compra de màscares per a l'empresa Soluciones de Gestión. Illa ha patit més per ser el candidat socialista a la presidència de la Generalitat que no pas per haver estat ministre de Sanitat. Però com els diaris del Trio el volien enfangar, obren les portades per la reunió, malgrat que el ministeri de Sanitat no va comprar res a la presumpta trama corrupta. Els diputats que interrogaven al socialista no han sabut ni posar-lo nerviós, però llegint els títols sembla que tingui coses per amagar, que és el que volen fer creure als lectors. El País ni esmenta Illa —publica una foto de Koldo darrere del seu advocat— i els diaris de Barcelona ho publiquen petit. El Punt Avui ni ho dona en portada.

🌹 Sant Jordi 2024: com serà el 23 d'abril a Catalunya?

Algunes portades d’aquest dimarts deixaran ben descansats als queixosos que els diaris no publiquessin enquestes sobre les eleccions catalanes —a les xarxes socials ja es fabricaven conspiranoies diverses—. El País i El Periódico publiquen els primers pronòstics que tenen en compte l’anomenat efecte Puigdemont. Les estimacions són gairebé calcades: guanyaria el PSC amb 38 escons (ara en té 33), Junts passa pel davant d’ERC i arribaria a 33 escons (32), Esquerra cauria a 27 (33), el PP s’enfila als 13 (3). Els títols són semblants: el PSC encapçala, Junts passa a Esquerra, la majoria independentista penja d’un fil. El País la fa penjar del resultat d’Aliança Catalana, el partit racista que governa l’alcaldia de Ripoll. El Periódico fa notar que la causa és la davallada de la CUP. Tant se val. Queda clara la foto amb què arrencarà la campanya.

🖊️ Signatures de Sant Jordi 2024: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril

Sant Jordi apareix a les portades de tots els diaris de Barcelona i en cap dels de Madrid, on la diada rep el nom burocràtic de Día del Libro. Cada diari fa una portada de son pare i sa mare. L’Ara ja fa dies que ensenya la primera pàgina del seu suplement tradicional “Llegir, estimar”: una altra bona il·lustració de Mari Fouz. La Vanguardia publica la foto amb algunes de les estrelles literàries (o no) que ha aplegat al seu vernissatge anual: és sempre la mateixa foto amb un títol semblant. Si et diuen que és la portada de l’any anterior no notaries res. El Punt Avui anuncia un reportatge sobre deu biblioteques públiques d’arreu de Catalunya amb un títol no gaire engrescador, un xic administratiu, com de campanya de lectura dels anys 80 del segle passat. El Periódico es fa ressò del pregó de Sant Jordi, on el comediant i escriptor de llibres infantils anglès David Walliams ha defensat el plaer de la literatura infantil: “Les ments s'eixamplen amb contes, no amb exàmens”. A la foto se’l veu amb unes roses. Molt bé. Bona diada de Sant Jordi.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
El Punt Avui
El Punt Avui
Ara
Ara
Ara 2
Ara 2
El País
El País
El Mundo
El Mundo
ABC
ABC
La Razón
La Razón