No és que no els hi interessi, però potser sí que els fa vergonya a certs diaris parlar de la gran manifestació d'aquest dissabte a Barcelona que va fer sortir al carrer a 35.000 persones per reclamar la defensa de la llengua catalana, sobretot a les escoles. Entitats, sindicats majoritaris i partits sobiranistes van encapçalar la manifestació convocada per Som Escola sota el lema "Ara i sempre, l'escola en català". Segons la Guàrdia Urbana, la mobilització va aplegar unes 35.000 persones, que van tenyir de verd el passeig de Sant Joan i Lluís Companys fins al parc de la Ciutadella. Està clar que a la premsa espanyola li molesta admetre que la llengua catalana sigui intocable entre els catalans.

El Mundo contraresta la manca d'espai a la portada per la manifestació de dissabte amb una gran entrevista a la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. "No soc una amenaça per a Casado perquè soc part del seu equip", explica la dirigent del PP. A més a més, el diari destaca la conferència de presidents que va anunciar el president del govern espanyol: "Sánchez crida ara les CCAA per 'compartir mesures' contra el virus desbocat".

EM 19 diciembre

L'ABC tampoc no és amable amb el president del govern espanyol i publica una enquesta segons la qual gairebé la meitat de votants socialistes no dóna suport als principals eixos polítics de Sánchez: "Gairebé el 40% dels votant del PSOE discrepen de les grans polítiques de Sánchez". També assegura que la vicepresidenta Yolanda Díaz rep la mateixa puntuació que el president espanyol entre els votants del PSOE: "Yolanda Díaz aconsegueix la mateixa valoració que Sánhez entre els votants socialistes".

ABC 19 diciembre

"L'Església obre una investigació inèdita sobre abusos a Espanya", recull El País. La fotografia és per a una farmàcia on diuen no tenir més tests covid-19. El ràpid avenç de la variant òmicron i la proximitat de les festes de Nadal està provocant que la gent s'afanyi a comprar testos d'antígens per comprovar si pot, o no, reunir-se amb gent durant les festes i els dies previs.

PAIS 19 diciembre

Per la seva banda, La Razón entrevista el president de Múrcia, Fernando López Miras, que opina sobre la situació del seu partit, el PP: "Tots hem de remar amb Casado, no hi ha una altra direcció possible". I aquí arriba la sorpresa, la manifestació a favor del català sí que és a la portada, però atenció al titular: "La marxa a favor del català només reuneix 35.000 persones". 

LR 19 diciembre

La Vanguardia aprofita una fotografia de la manifestació de Barcelona en defensa del català per alertar del descens de l'ús de la llengua catalana entre els més joves: "Cau l'ús del català, l'eusquera i el gallec entre els joves". Tot i això, el titular principal és per la reunió que ha convocat el president espanyol per abordar la situació de la pandèmia amb els presidents autonòmics: "Sánchez convoca els presidents autonòmics per l'avanç de la sisena onada".
 

LV 19 diciembre

"El Nadal d'òmicron", resumeix El Periódico vist l'augment de casos de covid-19 arreu i les restriccions que s'estan imposant en diversos països europeus a pocs dies de Nadal. Catalunya ha registrat fins a aquest dissabte 1.115.065 casos confirmats acumulats de coronavirus des que va començar la pandèmia --1.029.504 amb una prova PCR o test d'antígens--, 7.798 més que en el recompte de divendres, informa la Conselleria de Salut de la Generalitat a través de la seva pàgina web. A més, entrevista el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró: "Aspirem a la plena sobirania, però seuré a negociar el fiançament".

EP 19 diciembre

El diari Ara es pregunta si es pot millorar el model lingüístic de les escoles: "Actualitzar la immersió". Als peus de la portada, espai per al futur de la fàbrica que Nissan ha tancat a Barcelona: "El futur de la fàbrica de Nissan reobre el tabú sobre la indústria militar a Catalunya".

ARA 19 diciembre

Finalment, El Punt Avui porta la manifestació que va aplegar milers de persones al centre de Barcelona per defensar la immersió lingüística en català a l'escola i contra la imposició de més hores en castellà: "Força pel català". Espai destacat per al concert de Lluís Llach al Palau Sant Jordi a favor de Debat Constituent: "Llach torna a lluitar dalt de l'escenari". El cantant català va tornar aquest dissabte en un concert organitzat per la plataforma Debat Constituent.

19DCAT 001 page 0001 (1)

 

Foto principal: Escenari principal de la manifestació d'aquest dissabte en defensa del català / Montse Giralt