Aquest divendres és un bon dia per fer un exercici pràctic d’un curs de comentari de portades. L’objectiu seria visibilitzar la sensibilitat dels diaris per segons quins afers. Si tenen un cor que batega amb el de la gent o bé una butxaca que sona si la bossa és bona. Una solució òbvia per fer l’exercici consisteix a comparar els temes principals de les primeres pàgines dels diaris. Lògic, oi? Som-hi. Entre els diaris editats a Barcelona, els més venuts (La Vanguardia, El Periódico) obren amb un al·leluia sobre el Mobile World Congress, esdeveniment al qual assistiran entre 40.000 i 60.000 persones, mourà 240 milions d’euros i generarà 6.700 llocs de treball temporal, segons el mateix Mobile.

Els altres dos diaris, els menys venuts (El Punt Avui, Ara) obren amb la notícia que el curs escolar 2022-23 s’avançarà una setmana i el mes de setembre es farà jornada intensiva. Són decisions que canvien la vida a 1,4 milions de nens i les seves famílies i a uns 120.000 docents. Només amb les conclusions òbvies d’aquesta comparació senzilla, l’exercici aprovaria. Per obtenir una mica més de nota, caldria afegir-hi alguns detalls que demanen més perspicàcia i un xic d'humor, ironia o sarcasme. Per exemple, indicar que La Vanguardia, des de fa una setmana, ha ordenat pressió en tot el camp al Departament d’Educació del conseller González-Cambray. O que té un punt exòtic veure a la portada d’El Periódico les entrevistes dels candidats del PP i del PSOE a la presidència de Castella i Lleó, típic tema killer que esgotarà el diari als quioscos de Barcelona, Figueres, Amposta, Balaguer, Vic o Vielha. Els aspirants a l’excel·lent caldria, a més, que afegissin comentaris de vigor intel·lectual gairebé socràtic, com assenyalar que si el que motiva el títol principal és la cartera i el bitllet, el curs escolar és més adient que el Mobile, perquè Educació consumirà 6.681 milions aquest any, segons els pressupostos de la Generalitat. El Mobile mourà el 3,5% d’aquesta xifra. Per reblar i tancar el comentari es podria afegir que sí, que l’escola i el Mobile són tan compatibles en una portada com caminar i mastegar xiclet però caminar et du a algun lloc i és sa, mentre que el xiclet és de tot accessori i té un munt de sucre dolent. Etcètera.

De les portades que aquí es comenten cal remarcar que l’ABC és l’únic diari que no du la foto de la Queralt Castellet, la rider catalana que ha guanyat una medalla de plata als Jocs d’Hivern de Pequín. Esperem que no sigui perquè és de Sabadell —se’n guardaran prou— sinó conseqüència de la rancior del diari. La Vanguardia i l’Ara han triat la foto més maca: mostra l’esportista somrient contentíssima en comptes de la imatge d’algun moment de la seva rutina, oculta la cara pel casc i les ulleres.

Els diaris de Madrid continuen enderiats amb les eleccions a la Junta de Castella i Lleó. El País dispara amb bala contra el PP dient que Vox exigirà ser al govern regional si el candidat popular necessita els vots ultres, com volent dir que si no votes alguna opció d’esquerra o Ciutadans ja et pots calçar. La Razón diu el contrari perquè el PP faria una brutta figura si arriba a les eleccions generals havent fet acords amb Vox, que potser s’entenen en algunes regions però que no són ben rebuts als grans nuclis urbans on es juguen guanyar o perdre —i no diguem la cara que farien a Brussel·les, Berlín o París.

EPA

El Punt Avui

ARA

Ara

EPC

El Periódico

LV

La Vanguardia

EP

El País

EM

El Mundo

ABC

ABC

LR

La Razón